Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Meester Leonie - ‘Op een leuke manier wijzer geworden’

Leonie van der Grinten geeft met ‘Meester Leonie’ een goed beeld van haar leven als strafrechtadvocaat. Het bestaat uit een serie blogs die ingaan op enkele van haar ‘zaken’ of juist uitleg geven bij inhoudelijke aspecten van de rechtsspraak. Uiterst toegankelijk, en dat is ook haar missie. Wat mij betreft is die missie geslaagd.

Elly Stroo Cloeck | 18 december 2023 | 3-4 minuten leestijd

Leonie is als ‘Meester Leonie’ actief op Instagram en schrijft makkelijk leesbare, leuke stukken (met hulp van ghostwriter Kim), ook over moeilijke onderwerpen.

Zo is er een stuk over de 4 doelen van straffen, en waarom strenger straffen niet werkt. Daar zaten voor mij best wat eye-openers tussen. De vier doelen van een straf zijn: vergelding, voorkomen van herhaling, afschrikken en beschermen van de samenleving. De rechter moet een straf kiezen die aan alle vier doelen recht doet. Vergelding vraagt natuurlijk om een strenge straf. Maar uit onderzoek blijkt dat strenger straffen niets doet voor afschrikken en juist de kans op herhaling vergroot. Niemand komt beter uit de gevangenis, daar worden juist nog meer criminele relaties gelegd. De afstand tot de maatschappij wordt steeds groter, want de kans op verlies van baan, huis en gezin neemt toe.

Superambitieuze vrouw

Het boek Meester Leonie begint met een korte introductie van Leonie zelf, waaruit een zeer gemotiveerde en superambitieuze vrouw naar voren komt. Ze begint al heel jong haar eigen kantoor, en heeft inmiddels twee (aankomend) advocaten aangenomen. Haar praktijk ‘Meester Leonie’ lijkt goed te draaien, en dat heeft ook te maken met haar bekendheid. Ook al denkt men soms met een Meesteres van doen te hebben …

Heel boeiend vond ik haar ervaringen als ze (ex-)cliënten tegenkomt, op straat of in de kroeg. Ze laat het initiatief aan hen: niet iedereen vindt het prettig om aan vrienden uit te leggen waar hij/zij Leonie van kent. Maar heel vaak is er groot enthousiasme, wordt ze voorgesteld als ‘mijn advocaat’ en worden er rondjes uitgedeeld.

Criminelen verdedigen, wie doet dat nou?

Ze is heel duidelijk over waarom ze doet wat ze doet: ‘schuldigen’ verdedigen. En dat is ook precies waarom ze een blog heeft (en dit boek heeft geschreven). Want de persoon die ze verdedigt is misschien wel onschuldig. Echter, uiteindelijk doet schuld of onschuld er voor haar niet toe, het gaat er namelijk om dat die schuld bewezen moet worden. Natuurlijk ontlopen schuldigen door gebrek aan bewijs soms straf, maar erger zou het zijn als onschuldigen ten onrechte veroordeeld zouden worden, omdat er te weinig belang aan bewijs wordt gehecht. Ten derde staat in de Grondwet dat iedereen recht op juridische bijstand heeft.

Onderbouwd

Regelmatig verwijst Leonie naar onderzoek, of naar boeken en Ted Talks. Zo probeert ze nóg een burn-out te voorkomen met Nooit meer te druk van Tony Crabbe, leerde ze hoe ze in de rechtszaal meer zelfvertrouwen heeft met power posing via Amy Cuddys Presence, en hoe ze het beste moment van de dag kiest voor haar zaken bij de rechter. Deze zullen risicovolle beslissingen, die dus beter zijn voor Leonie’s cliënten, vaker nemen nét na het eten. Jammer is dat er geen bronnen- en literatuurlijst bij het boek zit. Maar er is wel een verklarende woordenlijst opgenomen.

De inhoudelijke verhalen zijn leuk om te lezen, soms ontroerend, soms grappig. In de laatste categorie vallen bijvoorbeeld Stank voor d(r)ank, over psychotische verdachten die je met stront bekogelen, en De man met de jas, over een verdachte die zich wel héél gemakkelijk liet identificeren. Ontroerend is het verhaal over de Hamermoord, dat als rode draad door de blogs heen loopt.

Ik ben op een leuke manier best wel wat wijzer geworden. Missie geslaagd!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden