Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vakantieboek voor professionals en managers- ‘Ik ben weer lekker bijgepraat’

Ik had een vakantiethriller van Suzanne Vermeer kunnen pakken of de laatste Karin Slaughter in mijn koffer kunnen doen, maar het is het ‘Vakantieboek voor professionals en managers’ geworden. De ultieme zomerleestip volgens uitgever Business Contact. 

Annemarie Smits | 9 augustus 2022 | 3-4 minuten leestijd

Ondertussen is dit een leuke jaarlijkse traditie geworden. In mijn boekenkast vond ik de edities van 2015 en 2021. In 2021 werd er in het voorwoord nog naar corona en de lockdowns verwezen, nu kunnen we gelukkig weer gewoon lekker op vakantie.

De flaptekst belooft dat de lezer met dit boek in de hand kan bijlezen, ontspannen, reflecteren en opladen. Wordt die belofte ingelost?

Inhoud

De inhoud is in al die jaren ongeveer hetzelfde gebleven: inspiratie, weetjes, lees je up-to-date, ontspannen, columns, tests & oefeningen en tips & tricks. Het is een beproefd concept waarin de lezer wordt bijgepraat over wat er – vooral in managementboeken - is verschenen en nieuw en relevant is voor de professional, ondernemer en manager.

Zo worden we bijgepraat over de metaverse van Mark Zuckerberg, leren we beleggen als Warren Buffett en tot rust komen met een fysiologische zucht. We lezen over diversiteit aan de bestuurstafel en werken op basis van de principes van de special forces.

Samenvattingen

De samenvattingen van vier managementboeken zijn leuk en interessant omdat je in een paar pagina’s kunt bijlezen (belofte-1) over de belangrijkste lessen. Nadeel van deze korte tekst is dat de strekking van het boek soms wat vaag blijft en de geleerde lessen enigszins clichés lijken als ze tot de kern zijn teruggebracht. Misschien mis je dan toch de context en de opbouw van een boek waarin je als lezer wordt meegenomen.Zo weet ik niet zo goed wat ik met de conclusies van ‘Ruis’ (management summary-3) aan moet. Het blijft vrij abstract en dat ‘ruis niet hetzelfde is als psychologische bias maar er voor een belangrijk deel wél door wordt veroorzaakt’, zegt mij niet zoveel.

Vrouwenberoepen

Een eyeopener vind ik in de uitleg waarom vrouwenberoepen slecht betalen. En nee, het was niet wat ik dacht. Het is veel erger dan ik dacht. Verder werd ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt bij het lezen dat mensen wel weten dat geconcentreerd werken belangrijk is, maar accepteren dat de gebruikte worksflows dit vrijwel onmogelijk maken. Mensen blijven toch kuddedieren, blijkt weer eens, we doen wat we deden en wat iedereen om ons heen doet. Even reflecteren (belofte-3) dus.

Puzzels

Met puzzels doe je mij altijd een plezier dus de woordzoeker en sudoku heb ik meteen maar even gemaakt. Stiekem is het inkleuren van een mandala - met de kleurpotloden van mijn nichtje - een kleine guilty pleasure, dus dat ontspannen (belofte-2) lukt ook wel zo.

Ik kom een paar mooie uitspraken tegen die paginagroot worden gepresenteerd. De beste vind ik ‘Inclusie is geen kwestie van politieke correctheid. Het is de sleutel tot groei.’ van Jesse Jackson. Precies, zo is het.

Tips

En dan hebben we nog tips voor een goede dag, nog meer praktische tips, uitleg over NFT’s, komen er de wijsheden uit nog een paar boeken voorbij en is er een interessant leeskatern toegevoegd waarin ik lees over bosbaden, de hulpverslaving in de ontwikkelingssector, waarom ‘meet met mate’ beter is dan ‘meten is weten’ en wat een jonge hond te weeg kan brengen in een RvC.

Taleb

Soms was het wat vluchtig (zo is charisma voor mij nog niet ontrafeld na het lezen van die ene pagina) en een aantal lessen ben ik alweer vergeten. En is het dom dat ik niet weet wie Nassim Nicholos Taleb is? Blijkbaar wordt dat wel van de lezer verondersteld. Ik denk dat ik het boek ‘Ontgroeven’ (management summary-4) over de heilzame effecten van ruwe behandelingen ga bestellen en lezen. Dan gaan de 12 sleutels waarmee antifragiliteit georganiseerd kan worden wellicht meer leven voor mij en ga ik ook de kwinkslag richting die Taleb begrjipen.

Ik ben weer lekker bijgepraat en het ging bijna vanzelf. Of met dit vakantieboek ook de vierde belofte van het opladen echt is ingelost, weet ik niet, maar ik sluit zeker niet uit volgend jaar de nieuwe editie opnieuw in mijn vakantiekoffer te stoppen.

Over Annemarie Smits

Annemarie werkt sinds een paar jaar als projectleider duurzaamheid bij de rijksoverheid. Daarvoor heeft ze jarenlang gewerkt als IT projectmanager en consultant bij onder andere een grote bank en een internationaal adviesbureau. Daarnaast helpt ze auteurs met het schrijven van hun roman, non-fictie boek of managementboek. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden