Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Londen, De Reynaert en zomervakantie

Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Liza, Karin en Marjan welk boek hen pakte.

Marjan Maandag | 20 juni 2023 | 3-4 minuten leestijd

Liza’s keuze

Volledig in de ban van Londen, mijn nieuwgevonden liefde, liep ik een aantal weken geleden niet zomaar een boekwinkel binnen. Nee, dit was hét boekwinkeltje uit de film ‘Notting Hill’. Vastberaden om iets, al was het maar een boekenlegger, te kopen als aandenken, stuitte ik op het boekje London - An Illustrated Literary Companion van Rosemary Gray. Deze prachtige hardcover uitgave met goud op snee staat vol korte verhalen van bekende en minder bekende auteurs. Het geeft een bijzonder inkijkje in het leven in Londen in de 19e en begin 20e eeuw. Van advertenties tot pagina’s uit dagboeken: het is een bonte verzameling van de inwoners van Londen. En die waren - ik kan het me niet voorstellen - zeker niet altijd te spreken over hun stad…

Karins keuze

Mijn vele kinderboekentips hier verraden dat mijn zomervakantie nog niet begonnen is, de scholen zijn nog niet zover. Toch zittend aan het opzetzwembad in de tuin en met het nieuwe Vakantieboek voor professionals en managers waande ik mij al op vakantie. Om het hoofd leeg te maken begon ik aan een sudoku om daarna weer de verdieping in te duiken. Het artikel 'Wat gebeurt er als je niet denkt' trok mijn aandacht. Oplichters maken bewust gebruik van manipulatie, en 'de roes' blijkt een belangrijk signaal te zijn dat je wordt gemanipuleerd. Maak dus nooit beslissingen als je het gevoel hebt licht verward en emotioneel te zijn. En op vakantie laat je je makkelijker oplichten, dus extra opletten en op vakantie als eerste dit hoofdstuk van het vakantieboek lezen.
Zelf heb ik nog niet veel verder gelezen in het boek, mijn zoon was klaar met zwemmen. En juist voor dit soort momenten is dit format heerlijk: kleine stukjes om te lezen, hapklare brokken, maar het gaat wel ergens over. 

Marjans keuze

Eind mei nam Frits van Oostrom (1953) afscheid als hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn (werkzame) leven lang had hij zich beziggehouden met – onder meer – het vermaarde boek Van den vos Reynaerde uit de dertiende eeuw. De neerslag daarvan is te lezen in zijn nieuwste boek De Reynaert, waarin hij met zijn immer soepele pen de middeleeuwse tekst in een uiterst boeiend kader van literatuur en geschiedenis plaatst en waarin hij de persoonlijke noot niet uit de weg gaat. Door de publiciteit rondom deze ‘nieuwe Van Oostrom’ realiseerde ik me met het schaamrood op de kaken dat ik Van den vos Reynaerde eigenlijk nooit had gelezen… Om snel in deze leemte te voorzien, dook ik direct in het deeltje Reinaert de vos in de reeks Tekst in Context: eigenlijk bedoeld voor middelbare scholieren, maar ook voor de oudere lezer met de vele fraaie illustraties in beeld en tekst een uiterst prettige manier om een Middelnederlandse tekst te consumeren. Wat een verhaal… Nog steeds, na al die eeuwen… Begrijpelijk dat al zovelen het hertaalden, navertelden, illustreerden, bestudeerden en wat al niet. Neem nou Koos Meinderts, die het verhaal op zijn eigen wijze voor kinderen verwoordde in een schitterende uitgave met prachtige tekeningen van tal van illustratoren: De schelmenstreken van Reinaert de Vos. Zo zie je maar: voor je het weet, houd je je, net als Frits van Oostrom, je leven lang bezig met die fascinerende tekst uit de Middeleeuwen…

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden