Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Droom groot - ‘Een andere kijk op de norm’

De unboxing van ‘Droom groot’ van Eva Jinek is al een feestje. In mijn handen houd ik een stevig hardcover boek dat luxe ademt. Jinek kijkt me met een strenge en tegelijkertijd vertederende blik recht in mijn ogen aan. Ik kan nog net de neiging onderdrukken verse gemberthee te maken en mezelf op de bank te nestelen met Eva Jinek. 

Nan van Grootel | 17 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

De prachtige foto’s van Robin de Puy en de dikgedrukte quotes op hoge papierkwaliteit maken Droom groot prettig leesbaar. Jinek neemt me mee in het leven van sterke vrouwen, die zij op haar kenmerkende, onderzoekende, wijze interviewt. Dit boek is een sterk manifest voor feminisme, zonder dat het activistisch wordt. Zoals onlangs tijdens het inhaal Managementboek-gala al besproken werd, zijn de nieuwe generatie managementboeken niet meer de boeken die ons leren hoe je goed managet maar zijn het veel meer manifesten voor een duurzaam sociologisch en ecologisch leven. In die nieuwe generatie past Droom groot uitstekend.

Stigma’s

De korte verhalen gaan over innovatieve en diverse vrouwen die werkzaam zijn in de zorg, cultuur en het onderwijs. Veel van deze vrouwen waren ‘de eersten’ in hun vakgebied. Ze hebben allemaal te maken gekregen met stigma’s en zij hebben hun weg gevonden om vooral met vertrouwen - en soms ook met angst - tegen de stroom in te zwemmen. Veel van de verhalen brachten me terug naar de tijd dat mijn moeder de eerste vrouwelijke Limburgse buschauffeur was. Ze haalde zelfs ooit de krant met de inmiddels onmogelijke kop ‘Een buschauffeur met een sjaaltje’. Zij zou naadloos passen tussen de geïnterviewden. Dat je soms weerstand nodig hebt om de dingen gedaan te krijgen, heeft zij als geen ander gemerkt. Blijf dan nog maar eens dichtbij jezelf. En precies dat hebben alle vrouwen in dit boek gedaan.

Thema’s die steevast terugkeren zijn vrijheid, moederschap en een (vaak) afwezige vader. Het is prachtig om te lezen dat een moslima de vrije keuze heeft om wel of geen hoofddoek te dragen (Chadida) of dat eerlijkheid soms lastig kan zijn maar dat de schijn ophouden een last is (Roxanne). Wijze lessen.

Goegemeente

Droom groot geeft een andere kijk op de norm, of wat de goegemeente onder de norm verstaat. Elke verhaal heeft zijn eigen boodschap en het voert te ver om hier nu elke boodschap te noemen maar toch wil ik er een paar uitlichten:

- Als kwetsbaar zijn gezien wordt als dapper, dan betekent dat je mond houden de norm is (Lize).

- Schamen is oké en falen doe je koninklijk (S10 en Wende).

- Medisch wetenschappelijk onderzoek is voornamelijk gericht op mannen (Angela).

- Falen bestaat niet. Alleen ervaring (Margot).

In zekere zin zou iedereen Droom groot moeten lezen om een andere, mildere kijk te krijgen op dat akelige woord feminisme. In iedereen schuilt wat Jinek betreft een feminist: ras of sexe maken niet uit.

Droom groot is wat mij betreft niet perfect en nog wat ongepolijst, maar het is een verdomd goede eerste editie in een feministische encyclopedie-serie.

Nan van Grootel is trainer en bedrijfstheatermaker bij Kameleon Transformaties.

Over Nan van Grootel

Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden