Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

ECHT Coachend leidinggeven - ‘Aanrader voor leidinggevenden en coaches’

Vol verwachting klopt mijn hart bij ieder nieuw boek van Marijke Lingsma. Waarom? Je zou toch denken dat deze kei in coaching inmiddels alles al verteld heeft in de vele publicaties over coaching uit haar geest en van haar hand.

Philine Spruijt | 22 maart 2022 | 2-3 minuten leestijd

En misschien is dat ook wel zo. Wat ieder boek van Marijke Lingsma het lezen (en leren) waard maakt, is dat ze telkens vanuit een andere invalshoek schrijft. Bovendien volgt ze de ontwikkelingen in de werkende maatschappij en derhalve van het vak coaching en laat ze het vak coaching mee ontwikkelen.

Impact

ECHT coachend leidinggeven is geschreven voor leidinggevenden die hun impact als leidinggevende willen vergroten en de daarbij te nemen hobbels niet schuwen. Die coachend leidinggeven integreren in hun totale manier van leidinggeven in plaats van het zien als iets dat ‘erbij’ gedaan moet worden en de werklast zou verzwaren. En last but not least, voor leidinggevenden die samen met hun team leuker, mooier, beter, effectiever, efficiënter en prettiger willen werken en presteren.

Zes thema's

Echt coachend leidinggeven is écht wat anders dan ‘alleen wat empathisch reageren. Dat maakt Lingsma duidelijk aan de hand van zes hoofdthema’s:

1. Ken je spagaten

2. Zoom uit om de kern te zien

3. Focus toekomstgericht

4. Werk teamgericht

5. Reflecteer op je eigen bijdrage

6. Geef gedoe de juiste aandacht

Aan de hand van deze thema’s geeft Lingsma vele voorbeelden, stipt ze achterliggende theorie aan, en deelt ze haar eigen ervaring. Dankzij dit alles, en de ondersteunende bijlagen, wordt steeds duidelijker hoe ECHT coachend leidinggeven er uitziet en hoe het geïntegreerd kan worden in je huidige stijl van leidinggeven. Door eerst goed naar jezelf te kijken, voordat je je richt op de zogenaamde ‘mankementen’ van je teamleden en het team als geheel.

Bevestiging

Tijdens het lezen ervoer ik als voormalig leidinggevende herkenning, bevestiging, ‘Oeps, dat had ik anders of beter kunnen doen’ momenten en vooral ook ‘Hoera! Dat kan ik gaan gebruiken als coach van leidinggevenden’.

Het ‘lastige’ aan dit boek is dat er zó veel nuttige, leuke en belangrijke informatie in staat, dat ik als lezer het gevoel kreeg alles te willen onthouden. Een naslagwerk bij uitstek!

Een aanrader voor alle leidinggevenden, of ze nou net starten of al zeer ervaren zijn. Daarnaast is dit boek ook verplichte vakliteratuur voor alle coaches, om zichzelf een nieuwe impuls of opfrisser cadeau te geven en ook omdat zij ooit misschien ooit leidinggevende zullen zijn of zijn geweest.

Over Philine Spruijt

Philine Spruijt is coach en trainer voor werkgerelateerde vraagstukken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden