Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tango van de ikken

Daan Scheffers | 13 september 2018

strong>Tango van de ikken is een praktisch boek dat uitleg geeft over Voice Dialogue en hoe je dit kan inzetten binnen je relatie(s). Voice Dialogue is een model/methode om in gesprek te gaan met de verschillende ‘kanten’ van jezelf ook wel ‘ikken’ genoemd. Het boek van Berry Collewijn helpt je om inzicht te krijgen in jezelf en in de interactie met je partner of relaties. Het is een praktisch boek met toegankelijke en waardevolle opdrachten die je alleen en samen met je partner kan uitvoeren. Daarmee is het een mooie eerste introductie in Voice Dialogue waarbij het zelfhulp karakter ten opzichte van de theorie de boventoon voert.

De schrijver start met een eerste introductie van Voice Dialogue. De combinatie van korte persoonlijke verhalen en quotes uit tijdschriften verweven met theorie en opdrachten maakt het toegankelijk en prettig leesbaar. Alle verschillende ‘ikken’ worden volgens een zekere mate van prioriteit behandeld. Die prioritering maakt het praktisch en leesbaar.

Het boek staat ook vol opdrachten. Een voorbeeld hiervan is de oefening om bij zelfkritiek net te doen alsof je door een van je collega’s op het kritiekpunt wordt gewezen. Voor mij was dat een enorme eye-opener, omdat ik voor anderen een stuk milder ben dan voor mezelf. Door deze oefening kon ik ook milder naar mezelf kijken.

Na twee hoofstukken stilstaan bij Voice Dialogue gaat de schrijver verder in op hechtingsstijlen en de invloed hiervan op relaties. Het geeft een goed beeld van oorzaken van goed of juist minder goed lopende relaties. Vervolgens wordt ingegaan op de ‘Tango van de Ikken’ hoe mensen met hun unieke persoonlijkheid en ikken samen dansen. Een belangrijk onderdeel van deze dans is de mate van kwetsbaarheid. Een thema waar bij de schrijver niet schroomt om te putten uit de expertise van andere schrijvers zoals Brené Brown (De kracht van kwetsbaarheid) en Sue Johnson (Emotionally Focused Therapy).

Vervolgens wordt stilgestaan bij drie ontwikkelingen die grote invloed hebben op relaties, het krijgen van kinderen, verliefd worden op een ander en seksualiteit. Slim en scherp om geen bloemlezing van mogelijke triggers van problemen in een relatie te geven maar te focussen op drie belangrijke onderwerpen. De onomwonden en eerlijke beschrijving van de onderwerpen maakt het tastbaar. Tot slot wordt ingegaan op het blijvend aandacht schenken aan de relatie middels een ‘APK’ en de ‘raket naar succes’. Als toegift wordt er nog kort stilgestaan bij het toepassen van de opgedane kennis rondom Voice Dialogue op de werkvloer.

Tango van de Ikken is een praktisch doe- en kennismakingsboek als het gaat over Voice Dialogue. De soepele verwevenheid tussen theorie, verhalen en opdrachten maakt het toegankelijk en handig om binnen een relatie te gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan en te ontwikkelen. De focus op relaties en de praktische insteek kent ook een andere kant van de medaille. Het is geen studieboek over Voice Dialogue of makkelijk toepasbaar op de werkvloer. Al met al dus een aanrader voor koppels die een volgende stap willen zetten in hun relatie.

Over Daan Scheffers

Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden