Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De creatiespiraal

In hoeverre en op welke wijze heeft de mens invloed op zijn eigen levensomstandigheden? Marinus Knoope is van huis uit fysicus en jaren lang, eigenlijk van af zijn jonge jeugd, is hij gefascineerd door deze vraag. In 'De creatiespiraal' laat hij zien hoe we in ieder geval op natuurlijke weg onze eigen wensen realiseren.

José Otte | 26 april 2010

Marinus Knoope beschrijft in 'De creatiespiraal' het verhaal achter zijn fascinatie. Of misschien moet ik wel zeggen, het verhaal achter zijn eigen wens. Het mooie van dit verhaal is dat het een puur en authentiek verhaal is - de fascinatie van Knoope naar het hoe en waarom van de eigen levensomstandigheden vraag spettert er van het begin vanaf. Ik deel de fascinatie van Knoope en daarom was dit boek een weldaad om te lezen. In alle eenvoud vertelt Marinus Knoope hoe zijn levensweg verlopen is en hoe het komt dat hij de Creatiespiraal heeft ontwikkeld. Hieruit maken we onmiddellijk op hoe belangrijk de spiraal is voor Knoope en hoe authentiek zijn verhaal is. Geen snelle en 'Amerikaanse' manier van schrijven of verhalen, maar een echte en mooie manier. Onmiddellijk voel ik zelf de rust over me heen komen. Om de twaalf stappen van de Creatiespiraal zijn prachtige kleine verhalen verweven. Hierdoor leest het boek gemakkelijk weg en nodigt het uit tot onmiddellijke actie. Het boek staat vol met bijna open deuren. Maar door de manier waarop we meegenomen worden in het verhaal komen ze allemaal toch weer even duidelijk aan. Zo is er het verhaal van het geven van een doos bonbons aan een vriendin. Op prachtige wijze leren we waarom we voor een kado dat we met liefde willen geven graag iets meer betalen. Knoope laat ons het verschil zien tussen de bonbons die de Hema verkoopt en van een Bonbonnerie. Hij adviseert ons dat als we willen dat mensen naar ons toekomen wanneer ze in een vrijgevige stemming zijn, we dat moeten uitstralen en dat we duidelijk moeten laten merken dat we genieten van het 'krijgen'. Zo mooi om dit te lezen! Want in Nederland hebben we toch wel de neiging om met een bepaalde blik te kijken naar mensen die het goed gaat. Door het lezen van 'De creatiespiraal' heb ik geleerd dat als ik leef vanuit gedachten van overvloed, ik die overvloed ook zal krijgen. En voordat u als echte Nederlander weer de neus ophaalt, zou ik u willen aanraden om dit boek toch te kopen en lezen. En er mee aan de slag te gaan. Vraag u niet af wat u terug moet geven; ontvangen wat u krijgt, verplicht tot niets. Vraag u ook niet af waar u het aan verdiend heeft. Als u tegen een roos zegt hoe mooi ze wel niet is, hoeft ze zich toch ook niet te verantwoorden voor de moeite die ze er voor gedaan heeft! U bent gewoon de complimenten, liefde en geschenken waard omdat u bent wie u bent, precies zoals u bent. In plaats van een 'snel en handig' boek blijkt 'De creatiespiraal' vol te zitten met diepe wijsheden. Zo vertelt Knoope over zijn verveeld zijn. En hoe hij met het gevoel van verveling ging spelen. En hoe hij toen ontdekte dat zijn verveling eigenlijk een verdrongen behoefte aan stilte en inkeer bleek te zijn. Prachtig puur verteld. Ik merk bij het lezen van dit boek dat ik het steeds vaker oppak en dan begin te lezen op de bladzijde die openvalt. En meestal staan daar dingen die ik precies nodig lijk te hebben. Bijzonder.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden