Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Help! Ik leid een verandering (L3)

Als leidinggevende, manager of coach kunt u betrokken zijn bij een veranderingsproces. Om mislukking te voorkomen is het essentieel om aandacht te besteden aan veranderingen in houding, gedrag en opvattingen van mensen. Een echt veranderingsproces kent alleen maar een begin, laten Marijke Lingsma en Aty Boers zien. 'Help! Ik leid een verandering' biedt basisinzichten met checklists, reminders, tips en achtergrondinformatie.

Marius van Rijswijk | 19 mei 2010

'Help! Ik leid een verandering' behandelt onder andere hoe organisaties veranderen en hoe je als veranderaar effectief communiceert en beïnvloedt. Tevens worden de verschillende fasen in een vernieuwingsproces toegelicht. De focus ligt daarbij op veranderaars die een (meer) coachende stijl willen ontwikkelen of zich daar verder in willen bekwamen. De hoofdstukken worden aangevuld met hulpmiddelen, oefeningen, checklists en voorbeelden. Marijke Lingsma en Aty Boers behandelen de onderwerpen jammer genoeg beknopt en onderbouwen deze weinig met bestaande theorieën en onderzoeken. Zoals de auteurs zelf aangeven; 'het is een doe-boek voor als je zelf betrokken bent mij een veranderingsproces'. Het boekje kan, in mijn optiek, op twee manieren worden gebruikt. Als 'opfriscursus' of als eerste oriëntatie. Als je een eerste indruk wilt krijgen van wat de rol van veranderaar precies inhoudt, kan het een eerste aanzet geven tot verdieping. Als je echter daadwerkelijk veranderingsprocessen wilt gaan leiden, is dit niet het boekje dat je echt op weg helpt. Voor dat doel mist het de inhoudelijke onderbouwing en diepgang en zult u enig inzicht moeten verwerven in het gedrag van mensen, motieven, beweegredenen en drijfveren. Dit boekje heeft een zekere psychologische insteek maar dit is zeker niet voldoende. Zoals gezegd is het wel geschikt als 'opfriscursus' voor degene die zich reeds inhoudelijk hebben verdiept. Om een meer coachende stijl als veranderaar te ontwikkelen zul je je ook moeten verdiepen in het coachen van competenties en conflicten en coachend leidinggeven. Om je op deze onderwerpen ook te oriënteren, zijn de andere delen uit de 'Help!Coaching Bibliotheek' aan te bevelen. Elk deel van deze serie is echter ook zelfstandig leesbaar. Als veranderaar is 'Help! Ik leid een verandering' toch wel aardig om door te lezen. Het geeft soms net even wat handige tips om in de praktijk toe te passen. Met name de toelichting op de fasen in een veranderingsproces is interessant. Het is bijvoorbeeld goed om te beseffen dat zeventig procent van alle veranderprogramma's mislukt. Vooral de theorie over de ontwerp- en ontwikkelstroom voor organisatieverandering sprak mij aan. Kort weergegeven is het verschil voornamelijk dat het in het eerste geval gaat om het veranderen van structuren en systemen en bij het tweede geval gaat het om de verbetering van kwaliteit en innovatievermogen en cultuurverandering. De auteurs, anders dan je zou denken, adviseren de veranderaar: 'Gooi oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt'. Hiermee zorg je voor noodzaak en urgentie. Zo staat het boekje vol met handige inzichten. 'Help! Ik leid een verandering' zet snel alle inzichten op een rij waarmee je een veranderingsproces kunt voorbereiden maar ook tijdens het proces eventuele knelpunten kunt verklaren en bepalen of je de juiste dingen doet. Het adagium van de auteurs daarbij is: 'Een echt veranderingsproces kent alleen maar een begin.'

Over Marius van Rijswijk

Marius van Rijswijk is directeur-eigenaar van consultancybureau Doen Consultancy. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden