Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dit wordt jouw jaar

Vol enthousiasme begon ik aan het boek 'Dit wordt jouw jaar!' van Ben Tiggelaar. Deze vierde druk van het in 2011 verschenen boek werd eind 2012 breeduit langs de snelweg gepromoot. Ook ik was ontvankelijk voor de pakkende titel om het nieuwe jaar met goede voornemens te beginnen. Tiggelaar's vorige boek 'Dromen, Durven, Doen' uit 2005 heb ik niet gelezen, maar ik lees zijn wekelijkse columns in NRC Weekend altijd graag.

Bote Scholtens | 29 maart 2013

Het boek is eigenlijk precies wat je van Tiggelaar mag verwachten. Het is kort, snel, pakkend en enthousiasmerend; je hoort hem bijna letterlijk zijn 'MBA-in-1-dag' cursus prediken. Tiggelaar is een ervaren schrijver en het boek leest dan ook gemakkelijk weg. De omslag van het boek valt overigens direct op. Ik ken niet veel schrijvers die een groot portret van zichzelf op de voorkant van het boek plakken. Maar goed, het past wel in het image van Tiggelaar: dé managementgoeroe die je enthousiasmeert voor een topcarrière. In het boek neemt Tiggelaar je mee in '12 krachtige lessen in persoonlijke verandering'. Het komt erop neer dat je vooral moet doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, en dat probeert te verbeteren. Niemand houdt het zijn leven lang vol om van een vier een zesje proberen te maken. Focus dus op de negens en tienen. Tiggelaar geeft eindeloos veel praktische voorbeelden van hoe je jouw plannen daadwerkelijk kunt verwezenlijken. Soms is het een open deur – dat erkent Tiggelaar ook zelf – maar in zijn uitleg weet hij het toch vaak zo te brengen dat je denkt: dat ga ik ook echt doen! In hoofdstuk 1 schrijft Tiggelaar dat de aanbevelingen in het boek zijn gebaseerd op controleerbaar wetenschappelijk onderzoek. Het boek staat dan ook vol met verwijzingen naar bekende en minder bekende managementliteratuur en onderzoeken naar menselijk gedrag. Tiggelaar – gepromoveerd gedragsonderzoeker – legitimeert zijn uitspraken hiermee, maar tegelijkertijd maakt het zijn boek weinig innovatief. Hij maakt in zijn analyses gebruik van gevestigde stromingen in de managementliteratuur en is daarmee weinig vernieuwend. Tiggelaar komt hierdoor niet over als een founding father van een managementtheorie, maar hij weet wel de bestaande theorieën overzichtelijk samen te brengen. De hoofdstukken bestaan uit een vast patroon waarin de kern bondig wordt samengevat en er wordt afgesloten met een samenvatting onder de noemer 'dit wordt jouw jaar!'. Misschien is het ook niet erg dat het boek geen vergezicht is voor de managementliteratuur. Volgens Tiggelaar valt zijn boek ook in de categorie 'zelfhulpboeken'. Hij probeert duidelijk mensen in beweging te krijgen door ze in hun kracht te zetten. Het zit 'm niet in het idee, maar in wat je uiteindelijk doet. Het boek geeft een samenvatting van onderzoek en praktische inzichten over gedragsverandering en loopbaanadvies. Verwacht niet mee te worden gezogen in de ideale wereld van een voorloper binnen de managementtheorie, maar ontdek in dit boek praktische weetjes en interessante cijfers waarmee jij je eigen gedrag kunt verbeteren. Heb je nieuwe energie nodig en wil je de komende tijd iets nieuws bereiken, maar weet je niet wat? Dan is dit boek een prima inspiratiebron. Ben je meer op zoek naar de analyse, wat mensen beweegt, of nieuwe managementtheorieën, bestel dan iets anders.

Over Bote Scholtens
Bote Scholtens is organisatieadviseur bij Adviestalent en heeft ruim drie jaar ervaring als projectmanager bij vraagstukken rondom huisvesting en Het Nieuwe Werken. Bote schreef zijn scriptie over de beslissende factoren rondom Het Nieuwe Werken bij financiële dienstverleners. Naast zijn werk als projectmanager doet Bote onderzoek en publiceert hij artikelen over HNW.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden