Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verbod van werktijdverkorting

Het onderwerp van werktijdverkorting is hoogst actueel. De wetgever is bij het verlenen van toestemming tot nu toe zeer terughoudend, maar daar is recentelijk wijziging in gekomen, vooralsnog tijdelijk en onder strikte condities. De serie 'Thema's Arbeid & Recht' licht arbeidsrechtelijke onderwerpen toe die naar aanleiding van nieuwe of gewijzigde wetgeving zijn veranderd of tot op heden onvoldoende zijn belicht. In deel 8 bespreekt Harry van Dongelen de regeling van het verbod van werktijdverkorting op een heldere manier.

Michel Ambags | 19 mei 2009

Een werkgever mag niet eenzijdig de werktijd verminderen; dat verbod is neergelegd in het BBA 1945. Op dat verbod kan ontheffing worden verleend, ook wel genoemd de shorttime-vergunning. Bij een beslissing voor een dergelijk verzoek gelden de criteria uit de Beleidsregels ontheffing verbod werktijdverkorting 2004. Volgens die Beleidsregels moet het gaan om een verlies aan arbeidscapaciteit van de werknemer van minimaal 20%. Maar vooral ook moet dat verlies tijdelijk zijn (dus geen structurele wijziging van de markt waarin het bedrijf opereert). Daarnaast moet de oorzaak een buitengewone omstandigheid zijn die in redelijkheid niet voor risico van de ondernemer behoren te komen. Ook dit criterium maakt de toepasselijkheid van deze ontheffingsmogelijkheid niet bijster groot. 'Verbod van werktijdverkorting' van Harry van Drongelen is door zijn prettige schrijfstijl en duidelijke inhoudsopgave toegankelijk voor werkgevers en juristen. Het bevat een aantal bijlagen waarin de specifieke regelgeving op dit gebied ter uitvoering van het BBA 1945 vermeld worden. Daarnaast bevat het een hoofdstuk dat kort en adequaat de problematiek van werkeloosheid en WW-uitkering bespreekt in het kader van die werktijdverkorting. Aldus geeft dit boek een beschrijving van de regeling van het verbod van werktijdverkorting, wat een praktisch naslagwerk oplevert voor iedereen die met de bedoelde situaties te maken heeft of krijgt.

Over Michel Ambags
Mr. M. (Michel) Ambags (1947) studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds zijn afstuderen in 1971 is hij werkzaam in de advocatuur. Eerst bij Trip Groningen/Assen en vanaf 1975 in Eindhoven, waar hij zich is gaan specialiseren op de rechtsgebieden arbeids- en ondernemingsrecht. Na 27 jaar partnerschap bij Holland van Gijzen en rechtsvoorgangers heeft hij per 1 juli 2006 het niche-kantoor Ambags Advocaten opgericht met vestigigingen in Eindhoven en Deurne

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden