Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Touwtrekken om organisatiecultuur

Een boek over organisatiecultuur. Je zou ook kunnen zeggen wéér een boek over dit veelbesproken onderwerp. Er vinden nog steeds veel (wetenschappelijke) onderzoeken over deze materie plaats en de meeste opvattingen over cultuur en organisatie zijn al gegeven. Wat is dan het bijzondere aan 'Trouwtrekken om organisatiecultuur'? Peter van den Boom stelt dat kernwaarden in een bedrijf de brug kunnen vormen tussen touwtrekkende partijen: de medewerkers en de managers. De managers willen nog wel eens de organisatiecultuur gebruiken als een strategisch instrument, om de organisatiedoelen te bereiken. De medewerker ziet het uit een ander paradigma: zingeving en motivatie spelen bij hem of haar een rol. Het doel van de kernwaarden is continuering van de organisatie.

Jaap Hollaar | 4 april 2008

In 'Touwtrekken om organisatiecultuur' wordt de denkwijze van het management uitvoerig neergezet. Het functionalistische paradigma staat hierin centraal. Daarna komt het feit dat de mens cultuur nodig heeft om te weten hoe hij zijn psychische en biologische eigenschappen kan aanwenden. Subculturen en wisseling van subculturen komen aan de orde. Het ontwikkelen en onderhouden van kernwaarden is een verantwoordelijkheid van leidinggevenden en medewerkers. Een democratische organisatie is dan ook nodig om te overleven. Leidinggeven en medewerkers kunnen (afhankelijk van hun talenten) bij het onderhouden van organisatiecultuur verschillende rollen op zich nemen. Bijvoorbeeld: aanvoerder, bouwer, politicus en vormer. Volgens de auteur hebben de leidinggevenden in de klassieke opvattingen een exclusieve rol in het dirigeren, motiveren en controleren van medewerkers. In een intelligente organisatiecultuur gaat het om het vergroten van het verantwoordelijkheidsbesef, zelfsturend vermogen, veranderkundig vermogen en leervermogen van de medewerkers. Reflecteren op de bestaande manier van doen is van wezenlijk belang om vernieuwingen te ontwikkelen. Zo kunnen touwtrekkende partijen samen optrekken in plaats van hun gewicht in de strijd gooien. Het boek legt een verband tussen kernwaarden, democratische principes en de mate van intelligentie. Op basis daarvan vindt de inrichting van kerncompetenties, leer-, verander- en prestatieprocessen plaats. De auteur heeft een overzichtelijk boek toegevoegd aan dit veel besproken onderwerp. Voorzien van vele schema's en figuren. Prettig leesbaar en per hoofdstuk overzichtelijk afgesloten met een conclusie.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden