Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mindfulness met Covey

Olphin en Bracken passen Stephen Covey’s De 7 eigenschappen toe op hun expertise: mindfulness. In ‘Mindfulness met Covey – 7 gewoonten voor een stressvrij leven’ schetsen ze hoe we een leven kunnen leiden zonder stress. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen helpen ze de lezer om de regie terug te pakken en andere keuzes te maken, waardoor stress tot het verleden behoort.

José Otte | 20 november 2014 | 3-4 minuten leestijd

‘De meeste stress komt van binnenuit, niet van buitenaf. Stress ontstaat in je eigen hoofd en niet in je omgeving. Dat is waarom we stress beheersbaar kunnen houden.’ Olpin en Bracken zijn een bijzonder schrijverskoppel. Olphin is directeur van het Stress Relief Center van de Weber State University in Ogden, in Utah. Bracken is geen behandelaar, eerder patiënt. Hij wist zich uit zijn jeugd vol mishandeling en geweld te vechten door het sportprogramma van zijn universiteit. Maar met zijn ambitieuze persoonlijkheid vormde hij een voorbeeld van hoe stress je leven kan beïnvloeden. Pas toen hij ontdekte hoe hij zijn gedachtepatroon kon doorbreken wist hij de spanningen te beteugelen. Stress is niet alleen hinderlijk, er zitten ook enorme kostenposten aan vast.

Een paar voorbeelden: Gestreste mensen hebben een oppervlakkige manier van denken. In Europa is meer dan de helft van de absentie te wijten aan stress. Er staat een heel lijstje in het boek. Door het hele boek heen vinden we Stressbrekers, dit zijn snelle tips om op stressvolle dagen toch te kunnen ontspannen. Ik deel er een die eenieder bekend voorkomt: ‘Als je gestrest bent, loop dan even de deur uit en ga een kwartiertje wandelen, in een stevig tempo. Je lichaam wil vluchten, dus vlucht! Na het wandelingetje voel je minder stress.’

Verder staan er oefeningen in het boek, waarvoor men aanraadt om er een notitieboekje bij te houden. In het eerste hoofdstuk staat een stresstest waarmee je kunt zien op welk stressniveau je momenteel zit. Aan de hand van onderzoeken laten de auteurs zien dat het verminderen van stress te maken heeft met het ontdekken dat je tussen stimulus en respons een keuze hebt. Dat klinkt als een open deur, maar als we dit allemaal weten, waarom hebben we dan nog zo veel last van stress?

De auteurs hebben een achtergrond in mindfulness en beschrijven dan ook hoe we door middel van mindfulness kunnen leren om ons weer te focussen op het moment, het nu. Ik zeg ‘weer’ omdat we dat als kinderen altijd doen. We leren dat af, en leren aan om ons zorgen te maken over van alles en nog wat, waarmee we de stressrespons activeren. Onze focus ligt op dit moment, onze huidige realiteit. Als we dat leren, kunnen we de gedachten aan dreigingen uit het verleden of in de toekomst negeren. Aan de hand van een heel simpele oefening leren de auteurs ons om mindful te zijn.

In het tweede deel van het boek worden 7 paradigma’s aangegeven die je helpen om van een stressvol leven naar innerlijke rust te komen.

De 7 paradigma’s zijn:

- van reactief naar proactief

- van ongemotiveerd naar geïnspireerd

- van hectiek naar prioriteiten

- van gesteggel naar harmonie

- van benauwend naar empatisch

- van defensief naar divers

- van gespannen naar ontspannen

Aan de hand van uitspraken uit onderzoeken, die daarna worden uitgelegd aan de hand van een verhaal of voorbeeld doorlopen we de 7 paradigma’s. We leren hoe we van gespannen naar ontspannen kunnen gaan, door middel van mindfulness. Ik heb genoten van het boek, ondanks de vele open deuren en de wat simpele manier van schrijven (wellicht gaat er veel verloren in de vertaling).

Het is een boek om collega’s cadeau te geven, zodat ze de vakantietijd kunnen gebruiken om van gespannen naar ontspannen te gaan. De oefeningen vragen niet veel tijd, en zijn zo snel te doen dat het als vanzelf opgenomen wordt in je stressvrij leven.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden