Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij

Het boek van neuropsycholoog Margriet Sitskoorn: ‘ïk wil iets van jou, jij wilt iets van mij’ , Prometheus, 2014, is gebaseerd op het feit dat zowel gedrag en emoties als hersenen veranderbaar zijn. Hersenen zijn plastisch. Neurale netwerken: de manier waarop hersendelen met elkaar communiceren, worden gevormd op basis van de informatie die ze binnen krijgen, maar veranderen ook weer als die informatie verandert. ‘Je brein bepaalt je zijn, maar je zijn bepaalt ook je brein.’ Er is steeds meer wetenschappelijke kennis voorhanden die dit bevestigt.

Joke Verplanke | 8 september 2015 | 3-4 minuten leestijd

Dit boek gaat over de praktische consequenties daarvan die je in je dagelijks leven kunt herkennen en/of gebruiken. Goochelen bijvoorbeeld is een vorm van misleiding van de hersenen, die we allemaal kennen. Je staat er met je neus boven op en je wordt toch gefopt. Je aandacht is verschoven of het brein denkt dat het al weet hoe het zit. Het is gebaseerd op de ervaringen die in de loop der tijd wetmatigheden zijn geworden in je brein. Het brein denkt als het ware: dit ken ik en gaat dan niet op zoek naar iets nieuws.

Sitskoorn geeft heel veel voorbeelden, waarvan ik er enkele noem. Voorbeeld: je kunt pijn bij jezelf verzachten door er met een verkleinglas naar te kijken (letterlijk). De visuele informatie die door de hersenen wordt verwerkt, kan de gevoelsinformatie verzwakken (versterken kan ook). Ook het kijken naar iets moois of dierbaars (foto van je geliefde) kan helpen de pijn te verzachten.

De stand van je spieren in je gezicht beïnvloedt direct je emoties. Zet je mondspieren in de lachstand en je voelt je vrolijker (pen tussen je mondhoeken: echt proberen!). Dit fenomeen heet facial feedback. Bijgeloof loont: mensen gooien vaker de bal in het putje als je van te voren zegt dat het een geluksbal is. Een talisman: als je erin gelooft: helpt het echt. Michael Jordan presteert het best als hij zijn geluksonderbroek aan heeft. Door deze vorm van positief denken kun je je prestaties positief beïnvloeden.

Ook geld is een belangrijke prikkel om prestaties te verbeteren. Om meer geluk in je leven te bewerkstelligen moet je je meer blootstellen aan positieve dan aan negatieve ervaringen. Waarom? ‘Goed’ werkt langer door dan ‘slecht: het slechte dat ons overkomt heeft meer impact dan het goede. Tel hoeveel negens er voorkomen tussen 1 en 100. Grote kans dat je deze vraag fout beantwoordt.

Hersenen werken namelijk als volgt: Bij herhaalde blootstelling ontdekken we patronen en op basis van patronen vormen we verwachtingen. Oor de hersenen geldt: heb ik al gezien, weet ik al,. dus veel moeite is niet nodig. Soms is dat heel efficiënt, soms leidt het tot fouten. Het goede antwoord is twintig. Koppelingen zijn ook interessant. Als 2 factoren gezamenlijk worden gebruikt, wordt die koppeling opgeslagen in de hersenen. Voorbeeld: Doe je armen over elkaar als je erg je best doet voor iets. Later zal het brein ‘begrijpen’ dat je je best doet als je alleen je armen over elkaar slaat.

Nog een belangrijk weetje: mensen voelen zich minder gelukkig wanneer hun gedachten afdwalen. Dat is al eeuwenlang aanbevolen door filosofische en religieuze stromingen. Vandaar wellicht de grote belangstelling voor meditatie en mindfulness die je helpen je te concentreren op iets anders. Veel interessante kennis en weetjes waar je ook nog eens wat mee kunt. Vooral interessant vond ik de koppelingen die de hersenen zelf maken tussen fysieke ervaringen en sociale ervaringen. Zo zit psychische pijn op dezelfde plaats in de hersenen als lichamelijke pijn.

Je handen wassen na een moeilijke beslissing, maakt dat je geen behoefte voelt die te rechtvaardigen. Fysiek schoon zit weer op dezelfde plaats in het brein als cognitief schoon. Zo zit ook sociale warmte op dezelfde plek als fysieke warmte. Een goed geschreven, leuk en nuttig boek!

Over Joke Verplanke

Joke Verplanke, opgeleid als bioloog, is zelfstandig gevestigd als interim-manager, mediator en coach. Zij organiseert trainingen mediationvaardigheden voor managers en bezwaarbehandelaars. Neem contact met haar op via info@jokeverplanke.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden