Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Helpen bij partnerrelatieproblemen

‘Helpen bij partnerrelatieproblemen’ van Alfons Vansteenwegen is een echt studieboek. Het boek is doorspekt met vaktaal als ‘cognitief herstructureren’ en is letterlijk Voer voor psychologen. Het is geen boek om lekker mee op de bank te gaan zitten. 

Veronique Kilian | 2 april 2015 | 2-3 minuten leestijd

In tegenstelling tot het vakjargon zijn de cases in het boek herkenbaar voor stellen die alledaagse problemen hebben. De voorbeelden gaan over frustraties over het opruimen, over tijd voor jezelf nodig hebben na het werk en over onenigheid over de taakverdeling (wie doet de tuin?).

Een relatie definieert de auteur als ‘een grote afspraak’. De begeleiding bij een relatie is volgens hem dan ook gericht op het nader bepalen van die afspraak. Het is vaak optelsom van irritaties die in de weg zitten. Hij adviseert om hier inzicht in te krijgen. Een stel kan tot een lijst komen van vijftien tot twintig punten van kleine en grote irritaties. Als je hierover nieuwe afspraken maakt, ontstaat er een ‘groot relatieveranderingscontract’. De kneep zit ‘em onder andere in hoe je tot deze nieuwe afspraken komt.

Een groot hoofdstuk in het boek gaat over het voeren van onderhandelingen en over het maken van concrete en praktische afspraken. Kennelijk zijn er veel dagelijkse thema’s waar winst valt te boeken. Thema’s zoals de opvoeding van de kinderen, huishoudelijke taken & karweitjes en ontspanning & intimiteit, maar ook psychologische thema’s als behoefte aan psychologische ruimte voor jezelf, behoefte om alleen te zijn, baas te zijn over je eigen lichaam en behoefte aan controle om bepaalde taken in eigen beheer te hebben.

Deze behoeftes vat de auteur samen onder de noemer ‘territorialiteit’. Opkomen voor zichzelf binnen de relatie is hierbij een belangrijke vaardigheid om met elkaar tot overeenstemming te komen. Vansteenwegen geeft een overzicht van vragen om relatieproblemen in kaart te brengen. Hij vervolgt schematisch met een stappenplan om een positieve trend in de relatie in te zetten. Onder de noemer ‘cognitieve herstructurering’ verklaart de auteur dat het vaak nodig is dat partners een nieuwe kijk op elkaar nodig hebben. Hij bedoelt: Stap uit de overtuiging dat bijvoorbeeld ‘de éne de schuldige is en de andere is de goede.’ Sta open voor een andere kijk op de relatie. Dit opent nieuwe mogelijkheden. Vanuit zijn ervaring als psycholoog, psychotherapeut en seksuoloog geeft de auteur suggesties aan hulpverleners over werkvormen en coachingsinterventies. Deze variëren van provocatieve coachingstechnieken tot werken met het genogram.

Wat in het boek echter nauwelijks behandeld wordt, is de contextuele systeemtherapie van Nagy. De basisbeginselen van Nagy kunnen juist bij een genogram helderheid en inzicht geven om diepgewortelde relatiepatronen te doorbreken die een gelukkige relatie in de weg staan.

Het boek geeft een rationele benadering van een relatie. Voor stellen die zich herkennen in de definitie dat een relatie een grote afspraak is, kunnen nieuwe afspraken verlichting geven. Het zal niet bij iedereen passen, maar stellen die oplossingsgericht ingesteld zijn, kunnen er baat bij hebben. Het is tenslotte het resultaat dat telt.

Over Veronique Kilian

Drs. Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Veronique geeft geregeld lezingen, workshops en (in company) teamtrainingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden