Werken vanuit de ziel kun je zien als het verlangen om bij te dragen aan iets wat verder strekt dan te zorgen voor het eigenbelang of schoonhouden van het eigen straatje. Maar tegelijkertijd komt ook je persoonlijkheid om de hoek kijken met alle mogelijke dwalingen van dien. Het is daarom belangrijk dat te herkennen en te onderkennen. Datzelfde geldt voor organisaties. De persoonlijkheid van een organisatie komt tot uiting in de bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur kan volgens Hans Wopereis verworden tot een soort collectieve slaap: de dagelijkse gang van zaken wordt beheerst door patronen en medewerkers vragen zich niet meer af waarom ze doen wat ze doen. Wie wenst te overleven binnen die organisatie dient zich daaraan aan te passen. En zo ontstaat er uiteindelijk een cultuur die niet meer positief bijdraagt aan de organisatie en de doelstellingen. Het 'verhaal' van de organisatie moet daarom ontsluierd worden. Pas dan kun je de actuele problemen en vragen van de organisatie begrijpen. Daarna kun je die in een diepere context van groei en ontwikkeling plaatsen om zo de weg naar de bezielde organisatie weer te kunnen vinden.
De ziel in de organisatie is immers dat wat een product of dienst wezenlijke kwaliteit geeft en werkelijk aantrekkelijk maakt. In een bezielde organisatie draagt iedereen verantwoordelijkheid voor het geheel; de auteur noemt dat 'persoonlijk leiderschap'. Het is daarom belangrijk om u bewust te zijn van de sterke kanten van uw eigen archetypische persoonlijkheid. Hiervan geeft Wopereis diverse voorbeelden, maar ook van de schaduwkanten daarvan. Het persoonlijk leiderschap uit zich in de mate waarin je in staat bent in contact te zijn met jezelf en met de mensen om je heen. Bij tijd en wijle moet er strijd geleverd worden, ook door mensen die vanuit hun ziel willen werken. Want waar dingen veranderen, kom je vaak ook weerstand tegen. Waar het dan om gaat, is hoe je waardig en met mededogen strijdt. De auteur geeft hiervoor meerdere richtlijnen.
Het laatste hoofdstuk van 'Het licht en de korenmaat' gaat over rust en ritme: het belang van leegte. Bezieling vindt u volgens de auteur namelijk in het scheppende, lege middelpunt van het bestaan. Niet in de actie zelf. Bezieling drukt zich vervolgens wel uit in actie. En het overgeven aan momenten van leegte is wellicht één van de moeilijkste dingen voor veel mensen. Want dat vraagt om even 'niemand' te zijn. En er moet nog zoveel... Maar het scheppen van rust en ruimte in de eigen agenda is volgens de auteur cruciaal voor wie wil werken vanuit bezieling. Het boek bevat veel informatie en is zo nu en dan wat abstract. Toch is het een goed leesbaar boek, doordat Wopereis vaak gebruikmaakt van mythen, bijbelverhalen en praktijkvoorbeelden ter verduidelijking en illustratie. Geen doorsnee managementboek, maar wel het lezen waard. Zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in het toepassen van spiritualiteit in werksituaties.
Over Mariska Fennema
Mariska G.A. Fennema MBA Werkzaam als manager marketing & communicatie bij RTV Utrecht en behaalde haar Executive MBA bij Business School Nederland.