Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Duurzaam Denken Doen

Het boek 'Duurzaam denken doen' is geschreven voor een breed publiek en dient als inspiratiebron voor ons denken en doen over duurzaamheid. Het is geschreven met 2035 als horizon en geeft de lezer vanuit verschillende optieken van vierhonderd vrijwilligers (32 duizend uur denkkracht) in de leeftijd van 17 tot 77 jaar een ongewone kijk op duurzaamheid.

Gijs Niezink | 17 november 2011

'Duurzaam Denken Doen' is ongewoon omdat de auteurs meer vertellen dan alleen maar over maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu, mobiliteit en economie. Ook thema's als social media, leiderschap, toerisme, voeding en zelfs spiritualiteit komen ruimschoots aan bod. Daarmee bevat hun boek een schat aan informatie voor iedereen die 'iets' met duurzaamheid heeft. Het leest vlot weg, boeit door de afwisseling in manier van schrijven (ieder hoofdstuk is door een ander groepje mensen geschreven) en staat bol van leuke weetjes, toekomstbeelden en innovaties die op dit moment al ontwikkeld zijn om duurzaamheid te bevorderen. Toch steekt mijn bladwijzer nog pagina's voor het einde boven het boek uit. Notabene al tijdens mijn vakantie (begin augustus) ertussen gestopt. Hoe komt dat? Iedereen zou het moeten lezen, maar niet om in de 'doen! modus' te belanden. Daarvoor is het boek te breed en te utopisch geschreven. Utopisch omdat veel hoofdstukken een hoog 'zo zou het moeten zijn' karakter hebben en duidelijk de link naar een realisatiefase, of in ieder geval een concluderend actielijstje, missen. Of benader ik, als junior bedrijfsadviseur, het daarmee te projectmatig? Ook komt de invloed van politiek en bestuur in slechts een minuscuul hoofdstukje aan bod. Mijns inziens een grote misser omdat overheid en bestuur een belangrijke schakel of dooddoener zijn bij het vergroten van duurzaamheid. Denk aan subsidies en grote (overheids-) campagnes. Verder lijkt het boek het doel dat men wil bereiken soms voorbij te streven. Het karakter als wegwijzer, informatiebron en aanzet tot nadenken wordt soms overschaduwd door nauwelijks onderbouwde 'zo zit het en niet anders' stellingen waarmee het boek te veel pretendeert. Voorbeeld is een grafiek met de golven van innovatie, waarin na onze huidige golf van computers, informatie- en communicatietechnologie de golf van duurzaamheid komt. Alsof alle innovaties van nu tot 2020 geënt zijn op duurzaamheid. Misschien is het juist die grootheidswaanzin die ervoor zorgt dat je als lezer het boek anders leest dan waarvoor het boek geschreven is; als bundeling van ideeën over duurzaamheid in de aankomende jaren, niet meer en niet minder.

Over Gijs Niezink
Gijs Niezink is adviseur bij Adviestalent. Zijn affiniteit ligt bij verbeter- en verandervraagstukken in organisaties en in het bijzonder op het gebied van het inzetten van menselijke creativiteit en het uiteindelijk benutten van innovatie. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden