Radar voor vernieuwing. Hoeveel organisaties zijn daar niet bij uitstek blij mee? Zoals de auteurs ook schrijven, vraagt de huidige tijdsgeest veel van mensen. Velen voelen continu dat hun vindingrijkheid, flexibiliteit en assertiviteit worden aangesproken. Vanuit innovatie- en veranderprojecten kan ik dat ruimschoots beamen: er is altijd wel sprake van een ‘contrast’. Innovatie stimuleert de aanjagers, die houden van nieuwe projecten en die de energie wel hebben (of opbrengen) om verandering te trekken. Hén daagt het enorm uit. Tegelijkertijd is het een stuk lastiger voor mensen, die gedijen bij vertrouwdheid en overzicht. Mentale Innovatie doorbreekt de tredmolen en legt een verband tussen innoverend vermogen in organisaties, en persoonlijk je plek blijven vinden. In ups and downs. Echter, het gaat in hoofdzaak om jou. ‘Ons voornaamste doel is levensgeluk vergroten. Voor jou, jouw familie, organisaties en de samenleving’, schrijft Hans van Breukelen in zijn voorwoord.
Geheim van een innovatieve mindset
Een innovatieve mindset lijkt de gouden ideaaltoestand van de bevlogen innovatiemanager. Welkom! Innovaties trekken, is intensief genoeg. Maar als je ervoor openstaat, is een meer vernieuwende levensinstelling voor iedereen weggelegd. Hans van Breukelen en Benno Diederiks zien Mentale Innovatie als een doorlopend proces: van leren, reflecteren en uitproberen. Gelukkig maken zij het hanteerbaar. De innovatieve mindset heeft te maken met: ‘bevlogenheid, flexibiliteit in denken, trouw zijn aan je gevoel en trots zijn op je succes.’ Zo betekent bevlogenheid: de vitaliteit en energie hebben voor waar je mee bezig bent, maar ook betrokkenheid, een zinvolle bijdrage leveren en opgaan in bezigheden. Een bekend fenomeen is het begrip flow. Welke stimuli creëren flow voor jou? De gekozen combinaties in opdrachten spreken mij erg aan. Hier bijvoorbeeld dat je flow-activiteiten benoemt, maar óók ziet dat ‘de manier waarop’ net zo belangrijk is. Hou je van planningen, klantcontact of werk je graag ideeën uit? Prima, maar wat heb je nodig om je heen? Veel mensen, luisteren naar muziek, naar een podcast, een brainstorm of een klankbord? Of juist liever stilte of vrije ruimte? Het gaat erom jouw voorwaarden te zien en te scheppen.
Verbeeldende citaten voor introspectie en reflectie
· Wanneer dacht je: en nu ga ik?
· Voor wie of wat ga ik door het vuur?
· Is er weleens iemand geweest die je de waarheid zei?
· Kon je daar dankbaar voor zijn?
· Hoe word je ‘de baas’ over je plannen?
· Hoe kun je eigen grenzen verleggen en je speelruimte weer verruimen?
Groei maakt je toekomstbestendig
Innoverend vermogen in organisaties versterken, stimuleer je pas echt door de innovatiekracht van medewerkers te ontwikkelen. Dat stellen de auteurs. Ik zie zeker wat zij daarmee voor ogen hebben. Innovatie en implementatie zijn immers nog steeds mensenwerk. Voor professionals is het belangrijk om duurzaam te kunnen meebewegen in hun loopbaan, op de arbeidsmarkt en in hun persoonlijk leven. En organisaties zijn gebaat bij de innovatieve motivatie en energie in teams. De auteurs haken onder meer aan bij de fixed versus de growth mindset van Carol Dweck. Veel mensen zullen die wel kennen, en zo niet: de moeite waard om je een keer in te verdiepen. De groeimindset past het meest bij Mentale Innovatie, omdat deze uitgaat van leervermogen en het gegeven dat je invloed kunt hebben op je omgeving. Mentale Innovatie als groeiproces richt zich vervolgens op:
· Bewustzijn van je eigenheid, patronen en gedrag
· Je ambities vormgeven
· Denkkracht trainen en versterken
· Je groeivermogen vergroten en een groeiscenario ontwikkelen
· Jezelf trainen in volhouden en doorzetten
Je grenzen verleggen
Het boek behandelt elke stap van Mentale Innovatie, met praktische vragen, opdrachten en adviezen. Om er eentje uit te lichten. Verandermethodieken zijn prachtig, maar écht blijvend veranderen of groeien, lukt lang niet altijd. Dat heeft veel te maken met het vermogen tot zelfregulering. ‘Zelfregie’. Praktische tips van de auteurs gaan bijvoorbeeld over: elimineer afleidende factoren, ga na wat je hebt geleerd van bepaalde doelen, ga óók regelmatig even bewegen en reflecteer positief op je bezigheden. En ook al lijkt het vanzelfsprekend, als je af en toe motivatie mist, dan is dit een doordenker: motivatie ontwikkel en onderhoud je door eerst te ontdekken wat jij echt belangrijk vindt en dat de prominente plek te geven.
Om je een indruk te geven, adviezen om jouw groeiproces strategisch te richten zijn onder andere:
· Richt je alleen op je innerlijke drijfveren
· Werk vanuit kracht
· Zoek ongewone combinaties van kennis, talenten en mensen
· Werk vanuit verschillende belangen en zoek wederzijdse aantrekkelijkheid
· Geef nieuwe betekenis
Zet het leven naar je hand
Er zijn veel boeken over persoonlijk leiderschap, mindset etc. De combinatie met innovatie en nieuw perspectief vind ik goed gekozen en past in deze tijd. Mentale Innovatie geeft je technieken, waarmee je keuzes maakt die jou energie, motivatie en richting geven. Dat is toepasbaar voor ieder(s) persoonlijk(heid). Het boek verfrist en brengt je in een stemming van: ja, kom maar op met die kansen. Net als in organisaties is Mentale Innovatie benaderd als een proces. De rode draad is helder. Op een uitgesproken praktische, overzichtelijke, maar wetenschappelijk onderbouwde manier. Het resultaat is een boek met véél inhoud, geschikt voor privé en/of zakelijk. Maar ook voor directies en managers, die bezig zijn met innovatie(strategie) en leiderschap in organisaties en met de ontwikkeling van medewerkers.
Te midden van veel prachtige uitspraken in dit boek, ontroert het mij persoonlijk erg om het nawoord te lezen van Bibian Mentel. Zo herkenbaar, in alles waar zij voor staat. Prachtig. Haar persoonlijke leefregels, die ze met je deelt, zijn om een voorbeeld aan te nemen. Een mooi gebaar dat de auteurs met dit boek bijdragen aan haar Stichting, de Mentelity Foundation.
Over Franca Gribnau
Franca Gribnau, heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ze heeft ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.