Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

DIY Goeroe - 'Dit boek is echt voor iedereen van waarde'

Ik krijg regelmatig recensie-exemplaren toegestuurd, maar twee exemplaren? Dat is wel erg origineel! En met opdracht van de schrijver. Dat is wel erg persoonlijk! En na het lezen concludeer ik dat dit precies DIY Goeroe van Raymond de Looze uit 2020 kenmerkt: origineel en persoonlijk.

Elly Stroo Cloeck | 9 maart 2021 | 4-6 minuten leestijd

DIY Goeroe geeft je handvatten voor persoonlijke ontwikkeling: het vinden van betekenis, of geluk (wat jij wilt), beter communiceren met anderen, effectiever werken. En doet dat op een originele manier: alsof je door een bouwmarkt loopt, op zoek naar dat ene schroefje of een nieuwe boormachine. Of, als je een vrouw bent zoals ik, lekker dwalend door alle gangpaden, gewoon om eens te zien wat ze hebben en altijd met iets nuttigs bij de kassa terechtkomend.

Zoiets nuttigs was het hoofdstuk over ruimte en leegte, dat gaat over verandering. Wat gebeurt er met je als er iets ingrijpends verandert, bijvoorbeeld als je je baan verliest? Zie jij dan heel veel leegte, van dat wat er niet meer is? Of zie je juist ruimte om iets anders te gaan doen? Houd je vast aan wat was, of pas je je aan de nieuwe situatie aan? Ruimte in je hoofd heb je vaak tijdens het (hard)lopen of onder de douche, als je ‘nergens aan denkt'. Dan komen de nieuwe ideeën. Dit hoofdstuk geeft je tips en een oefening om van leegte, ruimte te maken.

12 gangpaden
De bouwmarkt van DIY Goeroe heeft 12 gangpaden, die over de volgende onderwerpen gaan:
- Acceptatie, over de huidige situatie als vertrekpunt nemen
- Nieuwsgierigheid, over luisteren naar de ander, en inzicht in jezelf
- Ruimte - Leegte, over loslaten
- Patronen, over al dan niet effectieve gedragspatronen
- De grens tussen 2 mensen, over gedrag en emoties en verantwoordelijkheid daarvoor
- Hollow phrases, algemene waarheden veranderen in concrete acties
- Betekenis en geluk, wat is het verschil
- Invloed, niet alle oorzaken staan buiten jezelf
- Bewustzijn, observeer jezelf vanaf een afstandje
- Prettig confronteren, zaken bespreken zonder conflicten
- Overdracht, waarom je op sommige mensen heftig reageert
- Focus, hoe je je aandacht beter kunt richten

Elk hoofdstuk is zelfstandig leesbaar. Zo is er wel wat overlap tussen hoofdstukken, en cross-referenties, maar heel beperkt en zeker niet storend.

36 dilemma's
Je kunt, zoals ik, lekker door alle gangpaden dwalen, maar veel effectiever is het om met jouw dilemma's aan de slag te gaan. De Looze geeft 36 heel herkenbare voorbeelden van dilemma's en linkt ze aan de gangpaden waar je gereedschap kunt vinden om de zaken op te lossen. Voorbeelden zijn: 3. Wat wil ik nu eigenlijk? 6. Hoe kan ik beter uitleggen wat ik bedoel? 17. Hoe kan ik een moeilijk gesprek aangaan? 24. Hoe kan ik makkelijker contact leggen met anderen? 35. Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?

Bij 35. Hoe kom ik van mijn onzekerheid af? wordt de relatie gelegd met de gangpaden Patronen en Overdracht, en daarnaast die van Acceptatie, Nieuwsgierigheid, Ruimte-Leegte, Betekenis en Geluk, Bewustzijn en Focus. Dit geeft je een route (de belangrijkste 2 eerst) door de bouwmarkt en een ruime keuze uit gereedschappen.

Ik vond dit een hele fijne, gestructureerde en behapbare aanpak om jezelf te ontwikkelen.

Structuur en humor
Binnen de gangpaden is ook veel structuur te vinden. Elk gangpad start met een levensechte dialoog, gevolgd door een uitgebreide inleiding. Daarna volgt uitleg op allerlei ‘ja-maar'-tegenwerpingen, die soms echt hilarisch zijn. Dan een paar bladzijden concretiseren van het thema, soms in de vorm van een stappenplan. De Looze geeft geen oplossingen, wel hele ritsen vragen die je jezelf moet stellen, en opdrachten om jezelf nader te onderzoeken. Hij activeert je door aan het eind van elk hoofdstuk je te nudgen om vast te leggen: Wat viel je op? Wat kun je ervan leren? Wat zou je kunnen doen? Wanneer en hoe ga je daarmee experimenteren?

De dialoog waarmee elk hoofdstuk wordt gestart is herkenbaar maar ook vaak grappig. In één van de hoofdstukken lijkt De Looze zelf aan het woord te zijn. Dat is wel persoonlijk, en dat straalt het boek ook uit: geen wijsneuzerigheid maar kwetsbaarheid. De schrijfstijl is fijn humoristisch. In het gangpad bewustzijn, omschrijft hij een gedachte die steeds terugkomt als ‘de kat van de buren die voor de derde keer die week in je tuin kakt: daar heb je hem weer!'

Onderbouwd
Het boek geeft geen uitgebreide theoretische modellen, maar is wel degelijk onderbouwd. Ik herkende heel wat uit mijn eerdere NLP-cursussen, en uit de boeken van Covey, Kahneman en andere. Hier en daar wordt een schrijver genoemd, maar er is geen overzicht van referenties of een bibliografie. Dat vind ik dan jammer, want soms wil je je graag wat verder verdiepen in een onderwerp.

Evaluatie
Dit boek is echt voor iedereen van waarde, want wat je ontwikkelbehoefte ook is, je vindt er een route door de bouwmarkt. Het leest heerlijk weg, maakt abstracte onderwerpen concreet en activeert je er ook echt wat mee te doen. De voorbeelden zijn heel herkenbaar, tegelijkertijd worden je ontwikkelbehoeften niet weggezet als ‘fouten'.

Als je DIY Goeroe bestelt, krijg je twee exemplaren: De ‘Homie-editie' om zelf te houden en de ‘Nomad-editie' om door te geven. Natuurlijk was ik, als doorgewinterd boeken-doorgever, hier erg van gecharmeerd. Het is ook een cadeau dat altijd scoort: wie heeft nu géén ontwikkelbehoefte?

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden