Als je bewust werkt aan de drie V's: Vertrouwen, Vrijmoedigheid en Verschil maken kun je een goed voorbeeld worden, stellen Joriene Beks en Hans van der Loo in hun Veldgids psychologische veiligheid. Na een vleugje theorie presenteren ze kenmerken, factoren en aanvliegroutes van psychologische veiligheid in pakkende lijstjes en geheugensteuntjes. De doelen zijn ambitieus - maar bereikbaar - en de bijbehorende reflectievragen zetten aan tot nadenken over de eigen werkpraktijk zonder zweverig te worden.
Hoe vervolgens zelf aan de slag te gaan? Antwoord op die vragen volgen in deel 2 en 3. Beks en Van der Loo komen daarin met een scala aan werkvormen en methodieken in de vorm van voorbeeldgedrag, nudges en scripts. Deel 2 is met name geschikt voor lezers die zelf in een team of organisatie aan de slag willen met het analyseren van de status quo. Verfrissend om te lezen dat je zelf al veel kunt bereiken, zonder uitgebreide plannen of experts.
De auteurs schenken ruim aandacht aan barrières en vooroordelen over het thema sociale veiligheid binnen organisaties in het laatste, meest praktische gedeelte. De moed zinkt de lezer bijna in de schoenen. Bijna. Gelukkig volgen daarna - naast bemoedigende woorden - ook concrete acties die je direct kunt toepassen binnen je eigen team. Inclusief een hele trits vragen die je kunt stellen en pakkende voorbeelden. Tijdens het lezen begint het te kriebelen: leidinggevenden en professionals worden steeds actief uitgenodigd om stap voor stap te groeien naar een positieve werksfeer. Het aantal factoren en strategieën in het boek is groot en kan overdonderend overkomen. Kies iets waarmee je als eerste aan de slag wilt en zorg dat je de veldgids bij de hand hebt voor het moment dat je toe bent aan de volgende zet.
Over Jasmijn Mioch
Jasmijn Mioch is zelfstandig dagvoorzitter en interim adviseur Learning & Development. Daarbij is zij serious games facilitator en Podcastmaker. Jasmijn schrijft graag en is redacteur bij het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).