Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veldgids Psychologische veiligheid - 'Waardevolle praktijkkennis'

Na het uitlezen van Psychologische veiligheid bleef ik zitten met de vraag hoe je het nu in het echt aanpakt... Nu is er de Veldgids Psychologische veiligheid, van dezelfde auteurs en hierin wordt mijn vraag volledig beantwoord. Sterker nog: ze bieden veel meer dan ik hoopte.

Corien Plaisier | 19 mei 2021 | 2-3 minuten leestijd

In Veldgids Psychologische veiligheid maak je kennis met alle middelen die je kunt inzetten om psychologische veiligheid te realiseren. Uiteraard staat in de veldgids beschreven hoe je psychologische veiligheid in teams creëert. Maar er is ook een website gemaakt. Op het deel voor leden krijg je toegang tot content die helpt om zelf aan de slag te gaan met je team. De interventies die in de veldgids worden besproken vind je daar, met nog meer verdiepend materiaal erbij. Met een code die voorin de Veldgids te vinden is krijg je 3 maanden gratis toegang tot dit materiaal.

Terug naar het boek. De auteurs geven een voorbeeld waarin ze beschrijven dat psychologisch veilige teams meer fouten maken. Dat komt niet, omdat ze het slechter doen, maar omdat het veilig is je fouten te delen zonder dat je helemaal afgebrand wordt door je collega's. Delen is één van de vijf aspecten van psychologische veiligheid die in hoofdstuk 2 worden uitgelegd. Per onderdeel bespreken de auters signalen waaraan je kunt herkennen hoe een team er voor staat. Een handig lijstje aan het eind van dit hoofdstuk met wat het wel en niet inhoudt helpt de signalen snel te herkennen.

In het volgende hoofdstuk leggen de auteurs uit hoe psychologische veiligheid werkt aan de hand van 3 factoren, heel mooi neergezet in een model met een driepoot krukje: als je één poot mist, val je om. In deel 2 van het boek leggen de auteurs uit hoe je kunt meten hoe het gesteld is met de psychologische veiligheid in een team. Daar is een test voor ontwikkeld en deze test is te vinden op de website. De uitkomst is direct zichtbaar op het scherm. Na het doen van de test is het advies om met het team de individuele resultaten te bespreken. Met deze uitkomst moet je wat, maar hoe dan?Daarop geeft deel 3 van het boek antwoord, met allerlei werkvormen, oefeningen en scripts kun je aan de slag met het team om de zo nodige psychologische veiligheid te realiseren.

Al met al is Veldgids Psychologische Veiligheid een heel volledig en goed leesbaar boek met waardevolle praktijkkennis. Een aanrader voor iedere teamleider of adviseur die met teamontwikkeling bezig is.

Over Corien Plaisier

Corien Plaisier is eigenaar van Stippels & Co en werkt als een organisatieadviseur en coach om teams beter met elkaar te laten samenwerken. Verder werkt ze als coach voor haar bedrijf Doorleven na kanker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden