Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wendbaar werken - Doe een Wendbaarheidscheck

Hoe zorg je als organisatie of professional dat je geen kansen mist en toekomstbestendig bent? Hoe blijft een bedrijf succesvol en een individu tegelijkertijd blij, energiek en productief aan het werk tot zijn pensioen?

Stephen Steijger | 5 februari 2019 | 3-5 minuten leestijd

Wat heeft de coachee of professional daarvoor nodig? Dan is een doorwrochte wendbaarheidscheck iets voor jou. Viktor, Erik en Stephen Steijger schreven er een boek over dat in maart 2019 uitkomt. Een preview.

Schrijf het boek dat er nog niet was of dat je zelf had willen lezen als coach’, dat was de opdracht die we ons zelf mee gaven. En dat hebben we ook letterlijk zo ervaren, omdat wij in ons vakgebied een conceptuele standaard misten die recht deed aan het veelomvattende onderwerp en bij onze visie paste. Dat bracht ons er twee jaar geleden toe om een eigen wendbaarheidstest, de online Diamantwijze(r), te ontwikkelen en daar later dit boek over te schrijven.

De Diamantwijze(r) is een toetssteen waaraan je als coach of begeleider kunt aflezen hoe iemand ervoor staat met zijn inzetbaarheid, wendbaarheid en mentale en fysieke fitheid. De Diamantwijze(r) bestaat uit zes zogenaamde ‘C-facetten’ die een integraal perspectief opleveren op duurzame inzetbaarheid. De 6C-betekenissen die wij onderscheiden zijn:

1. Context: Grip op persoonlijke omstandigheden - Welke factoren in de omgeving en omstandigheden bepalen de wendbaarheid van jouw coachee?

2. Conditie: Vitamine-V voor het lijf - Welke rol speelt fysieke conditie bij wendbaarheid?

3. Complexie: De cruciale sleutels van jouw persoonlijkheid - Welke rol en hoe spelen persoonlijkheidskenmerken door bij wendbaarheid?

4. Convictie: De juiste mindset om te pieken - Welke rol en hoe spelen mentale kracht, overtuigingen en denkwereld door bij wendbaarheid?

5. Competentie: Zo blijf je vers en houdbaar - Welke rol spelen competenties, bekende en verborgen talenten bij wendbaarheid?

6. Connectie: Dieper contact met jezelf en je omgeving - Welke rol en hoe speelt mindfulness en zingeving bij wendbaarheid?

Hierbij schetsen wij een prachtig voorbeeld in de tennissport van Roger Federer die zijn wendbaarheid met de zes C-facetten doordacht geoptimaliseerd heeft.

Zwart wit gezegd een bejaarde in het toptennis, maar iedere kenner heeft ontzettend veel respect voor hem. Deze topsporter heeft zichzelf opnieuw uitgevonden aan het eind van zijn tennisloopbaan. Zijn zwakke plek was zijn backhand. Nadat hij zichzelf kritisch onder de loep nam en vanuit de ambitie om ook als dertiger aan de top te blijven (Conditie), besloot hij een andere backhand techniek aan te leren (Competentie). Ook ging hij dichter bij de baseline staan, waardoor hij ballen eerder raakt en meer rendement haalt uit zijn techniek (Competentie). Verder kiest hij ook om geen loodzware gravelseizoenen te doen in zijn jaarprogramma, waardoor hij de rest van het seizoen fitter is omdat hij weet dat het opladen op zijn 37e veel meer moeite kost (Conditie).

Het resultaat is dat Federer in de herfst van zijn sportcarrière meer geniet en gelukkiger is. Hij is meer met zichzelf in balans (Connectie). Hij gaat relaxter om met zijn persoonlijkheid en weet met zijn ervaring beter te relativeren (Complexie). Hij weet zich zeer goed op te peppen om de momenten van de waarheid. Kan zijn momenten daarin veel beter kiezen en daardoor in wedstrijden altijd wat extra’s brengen. Omdat hij ook weet dat hij er dan mentaal moet staan. En fris van geest zijn (Convictie). Hij ziet elke bal dan op zich en speelt meer vanuit het moment (Connectie). Punt voor punt. En neemt meer risico en kiest voor de aanval als dat nodig is. Als vader heeft hij geleerd een optimale balans te organiseren tussen werk en privé (Context).

King Roger staat, op het moment van schrijven, op eenzame hoogte met het recordaantal van 308 weken als nummer 1 van de wereld, 30 keer finalist in een grandslam eindstrijd en maar liefst 20 behaalde grandslamoverwinningen. Het is geen toeval dat hij zijn all-time Grandslam record steeds verder weet aan te scherpen. Hij is in de tennissport onmiskenbaar een levende legende. Kortom, FedExpress reinvented!

In Wendbaar werken leggen wij dit integrale concept over wendbaarheid en ook uit hoe coaches naar mensen en loopbanen kunnen kijken en hun duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en werkgeluk verder kunnen versterken. En om te voorkomen dat organisaties en mensen slechts door een sleutelgat naar hun grillige en bredere werkelijkheid kijken….

Erik Steijger heeft ruim 20 jaar managementfuncties vervuld en is nu werkzaam als commercieel directeur bij Geostick in Uithoorn. Viktor Steijger en Stephen Steijger zijn beiden medeoprichter, managing partner en talentontwikkelaar bij Optimaal Talent B.V. Ze zijn de auteurs van Wendbaar werken.

Over Viktor Steijger

Viktor Steijger MGM is trainer, (team) coach en DGA/managing partner van Optimaal Talent BV. Hij vervult met plezier en gedrevenheid de rol van (executive) teamcoach, trainer en 1-op-1 coach. Aan de Rijksuniversiteit Groningen voltooide hij de executive- studie Master of General Management (MGM), waarbij hij zich onder meer specialiseerde in de disciplines talentmanagement en verandermanagement.

Over Erik Steijger

Drs. Erik Steijger MBA (1973) is van huis uit bedrijfseconoom en heeft ruim 25 jaar managementfuncties vervuld bij onder meer Ahold (Delhaize), Tetra Pak en SIG Group in verschillende disciplines in binnen-en buitenland, waaronder Egypte, Italië en Duitsland. Momenteel is hij werkzaam als Commercial Director Flexible Packaging bij SIG Europa. 

Over Stephen Steijger

Stephen Steijger is trainer, (team) coach en DGA/managing partner van Optimaal Talent BV. Stephen is bij de VU opgeleid executive Coach en is geaccrediteerd senior NOBCO-coach. Hij wordt ingezet bij top-100 bedrijven en overheidsbedrijven. Dagelijks is hij vanuit zijn missie gericht op het vergroten van talent- en teamontwikkeling en resultaatgerichtheid in dienst van organisatieontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Viktor Steijger, Erik Steijger, Stephen Steijger
Wendbaar werken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden