OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
Pagina 11 van 1.784 resultaten
boekenlijst
Algemeen management
29 maart 2022
Kees Visser
Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik een liefhebber van ranglijstjes. Een lijst van Rolling Stone met de beste 500 albums aller tijden bracht mij op het idee de klanten van Managementboek.nl de mogelijkheid te bieden hun lijstjes met favoriete boeken te delen met andere lezers. Doe mee en deel je eigen lijstjes!
preview
Organisatiekunde
25 maart 2022
Cedric Muchall
3-4 minuten leestijd
Bedrijf Bamischijf belooft de lezer heldere oplossingen voor alledaagse problemen, gestoeld op praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten. In dit artikel gaan de auteurs in op hoe hun boek er kwam, waarom er toch een model in staat en... waar de titel vandaan komt.
preview
Organisatiekunde
15 maart 2022
Alwin Sixma
3-4 minuten leestijd
In 'De motivatieparadox' breekt organisatieadviseur Alwin Sixma een lans voor motivatie als kracht en zet hij ons op een verrassende manier aan het denken over wat we nu écht belangrijk vinden in ons werk. In dit artikel vertelt hij waarom hij zijn boek schreef.
recensie
Non-profit
7 maart 2022
Henny Portman
3-5 minuten leestijd
In het boek 'De moderne digitale provincie – Succesvol organiseren en digitaliseren' neemt Jaring Hiemstra je mee in de eerste stappen die provincies zetten op het terrein van digitale transformatie. Die stappen zijn bedoeld om betere beslissingen te nemen, de uitvoering efficiënter te maken en om op grote schaal samen te werken met burgers en andere overheden.
preview
IT-management / ICT
23 februari 2022
Hennie Huijgens
3-4 minuten leestijd
Kunstmatige intelligentie (AI) is overal om ons heen, maar vaak zie je dat niet direct. In de supermarkt, bij het internetbankieren, op de snelweg of in het ziekenhuis. Voor organisaties wordt AI steeds belangrijker. De implementatie ervan kunnen we niet alleen aan programmeurs overlaten. Organisaties en hun leiders moeten nadenken over hoe AI kan helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren.
Interview
Organisatiekunde
11 februari 2022
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Een eindproduct kan mooi zijn, maar een proces ook. In ‘Goeie mensen, mooi werk’ houdt Mathieu Weggeman een pleidooi voor meer aandacht voor schoonheid in organisaties. ‘Als een resultaat mooi is, maar het proces niet, is er toch onvrede in de organisatie. Het is vaak bureaucratie die schoonheid verpest.’ Doe ook aan managing bij wandering in plaats van walking around, zegt Weggeman.
recensie
Organisatiekunde
9 februari 2022
Elly Stroo Cloeck
3-4 minuten leestijd
Hardop lachen om een managementboek, hoe vaak komt dat nu voor? En dan direct erna: ‘Wow, gaaf!’ denken als je weer iets leest dat je niet wist. Vrolijkheid en verbazing zorgden er bij mij voor dat de lessen uit De 9 succesfactoren van de BV Natuur van Ylva Poelman uit 2021 extra goed landden.
recensie
Organisatiekunde
1 februari 2022
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Vaak wordt gesteld dat eindverantwoordelijken in organisaties, zoals bestuurders en ook toezichthouders, te weinig verstand hebben van nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld artificial intelligence (AI) en wat je er allemaal mee kan. Zodoende kan het zijn dat je organisatie kansen mist en risico’s onvoldoende tijdig in het vizier heeft.
recensie
Organisatiekunde
21 januari 2022
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Veel organisaties hebben Agile omarmd en daar een eigen invulling aan gegeven, de een succesvoller dan de ander. Agile is ook al niet meer een werkwijze alleen voor softwareontwikkeling, ook andere delen van de organisatie zien inmiddels de voordelen van Agile werken.
Interview
Organisatiekunde
10 januari 2022
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Organisaties die hun cultuur willen veranderen, zijn geneigd om daar veel tijd en geld in te steken. Ze doen vaak forse investeringen, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze trajecten niet succesvol zijn en nauwelijks tot veranderingen leiden, zo schrijven de auteurs van De cultuurladder.
Interview
Organisatiekunde
22 december 2021
Ronald Buitenhuis
6-8 minuten leestijd
De huidige governance codes suggereren dat toezicht houden ‘do-able’ is. Als je maar de regels volgt en best practices uitvoert. Maar het takenpakket voor de commissaris dijt alleen maar uit, zegt Marilieke Engbers in Onder commissarissen.
preview
Algemeen management
21 december 2021
Bart Stofberg
Manager in Wonderland van Bart Stofberg is een vrolijke en lichtvoetige verzameling effectieve en productieve ideeën in verwarrende tijden. In dit blog vertelt hij over zijn boek.
recensie
Organisatiekunde
8 december 2021
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
Cultuur schijnt een van de meest lastige zaken om te veranderen te zijn. Hierover zijn inmiddels talloze boeken geschreven. De Cultuurladder is een van die boeken, waarin de schrijvers Van Wiggen, Vriens en Galle hun visie op cultuurverandering geven en met een bewerking van de huidige theorieën komen.
achtergrond
Algemeen management
1 december 2021
Bertrand Weegenaar
9-13 minuten leestijd
Vormen van een strategie lijkt in deze complexe tijd van veranderingen, transformaties, en crises overbodig. Elke strategie lijkt snel achterhaald. Nog voordat de inkt van het strategisch plan droog is. Maar toch, maar toch… Kortom: over de relevantie van strategie.
recensie
Organisatiekunde
29 november 2021
Rudy Kor
4-6 minuten leestijd
De kortste mogelijke weergave van de kernboodschap van Green On zit in de (uitleg van de) titel: Green On verwijst naar het lampje dat op groen springt als de klep opengaat tijdens een parachutesprong. Wat ik begrijp als: begin morgen met werk anders te organiseren, met de omslag van functiegericht naar rolgericht werken.
recensie
Algemeen management
18 november 2021
Franca Gribnau
4-5 minuten leestijd
Manager in Wonderland: een originele, creatieve beeldspraak, met humoristische knipoog. Zoals auteur Bart Stofberg stelt, is zijn nieuwste boek een vrolijke, lichtvoetige verzameling ideeën om met veranderende tijden om te gaan. De nostalgische prentjes maken zijn inspiratiebundel ‘ouderwets nieuwerwets’. Een lust voor het oog.
recensie
Organisatiekunde
15 november 2021
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
Het programma Mindf*ck deed een experiment in een wachtruimte. Acteurs kregen de opdracht om als er een belletje afging, op te staan en weer te gaan zitten. Nietsvermoedende andere bezoekers van de tandarts keken in eerste instantie vreemd op, maar volgden al snel het voorbeeld van de anderen. Belletje. Staan. Zitten.
recensie
Organisatiekunde
8 november 2021
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Nu de vraagstukken en de omgeving waarin ze spelen steeds complexer worden en continu in beweging zijn, is het noodzakelijk dat we snel en gepast leren anticiperen op de enorme snelheid van de ontwikkelingen. De handreiking die Eric Koenen hiervoor in Samen slim aanbiedt, is collectieve intelligentie.
preview
Leiderschap
5 november 2021
Theo van Iperen
3-4 minuten leestijd
Veel organisaties krijgen er op enig moment mee te maken: een crisis van binnenuit, die langzaam het functioneren verslechtert en uiteindelijk de continuïteit bedreigt. Hoe breng je die organisaties weer terug aan de top? Theo van Iperen schreef er een boek over, hij vertelt erover in deze preview.
interview
Organisatiekunde
4 november 2021
Richard Bergmans was lid van de special forces, zijn zakelijke kompaan Frank is dat nog steeds. Wat kunnen zij met hun coachingspraktijk Threefront leren aan het bedrijfsleven?