Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier.
Hoe komt het nu dat we te veel en te hard werken? Waarom hebben we zoveel last van FOMO (Fear Of Missing Out)? En belangrijker: wat kun je zelf doen om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen?
In Fokking druk leg ik uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Op een praktische manier vertel ik hoe je stress het hoofd kunt bieden en meer rust kunt creëren in je leven. Ik gebruik hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?
Workaholics
Tenminste één van de oorzaken voor de enorme werkdruk ligt in hoe we tegenwoordig tegen ons werk aankijken. Werk is niet meer alleen iets wat je doet, maar ook wie je bent - we dienen aan ons werk betekenis te ontlenen. Je bent wat je doet, en daarom werken we veel en hard. Het maakt dat we ver gaan in onze commitment aan ons werk: we lijken er soms wel aan verslaafd. We werken meer over dan ooit, dienen ook in onze vrije tijd beschikbaar te zijn voor oproepen en zijn er in gedachte mee bezig (ook buiten kantoortijden). Uit angst iets te missen, schakelen we onze werkmail door naar onze broekzak en staat ons ‘werkhoofd’ altijd aan, ook in onze vrije tijd. We lijken te leven om te werken, in plaats van andersom.
In de jaren ‘80 en ‘90 bestond er een woord voor mensen met een werkverslaving: workaholics. De kenmerken van workaholism: bijzonder veel tijd met werk bezig zijn, ook in de vrije tijd veel nadenken over werk, en wel zozeer dat andere activiteiten in het leven daaronder gaan lijden. Deze term is tegenwoordig vrijwel uit ons taalgebruik verdwenen. Dit komt niet omdat we tegenwoordig mínder met ons werk bezig zijn dan toen. Integendeel, we zijn zo’n beetje allemáál workaholics geworden. Workaholic zijn is zo normaal dat het niet eens meer opvalt.
Kun je ook te ver gaan in je commitment voor je werk? Jazeker. Zo hebben we meer dan ooit de neiging om met ons hoofd ons lichaam onder de duim te houden. We negeren signalen van vermoeidheid en stress, want we moeten dóór! Daar komt narigheid van: dat is een uitstekende manier om jezelf een burn-out in te werken. Gevolg: ziekteverzuim, slechtere weerstand, slaapproblemen en legio andere gezondheidsklachten.Leven als een topsporter
Hoe moet het dan wel, goed omgaan met stress? Het blijkt echt niet zo moeilijk te zijn. Hoe je dit doet, dat lees je in Fokking druk, en in een aantal gastblogs die psycholoog Thijs Launspach hier zal schrijven tijdens de Week van de Werkstress.
Om alvast een tipje van de sluier te lichten: het begint bij goed voor je lichaam zorgen: genoeg (6-8 uur) en regelmatig slapen, gezond eten (de dag beginnen met ontbijt, genoeg groente, weinig snelle suikers), een maximum van ongeveer drie koppen koffie per dag. Ook belangrijk: in drukke tijden momenten in te plannen waarop je niets doet. En nee, Netflixen telt helaas niet!
Thijs Launspach is psycholoog, trainer en auteur. Hij schreef het boek Fokking druk (2018) over stress, en over meer rust in je leven brengen. Zijn college bij de Universiteit van Nederland - Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out werd meer dan tweehonderdduizend keer bekeken.
Over Thijs Launspach
Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en spreker. Hij schreef bestsellers als 'Fokking Druk' en 'Je bent al genoeg'. Thijs wordt gezien als de expert in Nederland op het gebied van millennials en burn-out.