Waarom komen zoveel goedbedoelde veranderinitiatieven niet van de grond? Organisaties doen er vaak alles aan om de gewenste verbeteringen op gang te brengen. Er worden analyses gemaakt, veranderplannen geschreven en projectgroepen aangesteld – en toch komen mensen niet in beweging, waardoor veel initiatieven uiteindelijk een stille dood sterven. Dit boek laat zien hoe je de effectiviteit van veranderingen aanzienlijk vergroot door continu te verbeteren en dat begint met een bepaalde mindset: Move before you’re ready. Durf jij het aan?
Om een beweging van continu verbeteren binnen teams of organisaties voor elkaar te krijgen, praten we wat af met elkaar. Toch ontstaat steeds meer het besef dat we hierdoor maar lastig tot daadwerkelijk continu verbeteren komen. Door de toenemende complexiteit van organisaties en snelheid van ontwikkelingen heeft niemand een glazen bol om vooraf te voorspellen welk plan succesvol gaat zijn. Kom daarom liever versneld in beweging en leer door te doen! Experimenteer bijvoorbeeld hier en nu met gewenst gedrag en acties voor cultuurverandering, in plaats van er alleen over de praten. Dit boek toont je hoe je de effectiviteit van veranderingen vergroot door continu te verbeteren: Move before you’re ready!
Door de snelheid van ontwikkelingen ontkomt geen enkel team of organisatie meer aan het vergroten van hun wendbaarheid. Dat is een open deur, maar vormt wel het decor van het sneeuwbaleffect van veranderingen. Traditioneel werden veranderaanpakken van bovenaf bedacht en werden mensen ‘door de wasstraat heen gehaald’. Door de enorme populariteit van Agile-methodieken zoals Lean, Scrum en de Lean Start-up, maar ook in boeken als Vaart maken (2014) van Hans van der Loo en Ontketen vernieuwing (2015) van Arend Ardon, gaat het tegenwoordig over versneld in beweging komen, de werkvloer ‘empoweren’ , veranderen in vele, kleine stappen en kortcyclisch leren en verbeteren.
Ex-dj Michael Pilarczyk noemt dit Move before you’re ready (MBYR). Een credo dat hij leerde van ondernemers als Lex Harding en Joop van den Ende. Deze mensen hebben een idee en proberen dat uit. Onderweg sturen ze bij. Werkt het niet, dan laten ze het idee snel los. Werkt het wel, dan werken ze het verder uit. Hetzelfde geldt voor teams en organisaties wanneer zij veranderen. Aan de start van een verandertraject weet je immers het minst – zeker nu ontwikkelingen ontzettend snel gaan en organisaties zeer complex zijn. Uitvoerige plannenmakerij heeft daarom weinig zin. Probeer je ideeën liever snel uit in de praktijk.
MBYR betekent dus eigenlijk ‘onaf’ aan de slag gaan. Je bent continu bezig om in elke situatie te ontdekken wat het best werkt. Klein is daarbij het nieuwe groot als je een beweging van continu verbeteren snel voor elkaar wilt krijgen. Werk in vele kleine stappen, leer en verbeter kortcyclisch en denk daarbij in ‘actie-experimenteren’. Zodra teamleden dus bij je komen met een vraag, is een logische reflex dat je daar antwoord op geeft als collega, veranderaar of leidinggevende of dat je daarvoor met elkaar gaat discussiëren. Effectiever is het om de kennis en het zelfoplossend vermogen maximaal te benutten. Dit betekent dat je mensen continu stimuleert om te experimenteren door vragen te stellen als: ‘Wat is de snelste manier om uit te vinden of jouw idee werkt?’ in plaats van met elkaar te blijven praten over wat het beste verbeteridee is.
Samenvattend, we hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen, dus voorkom het praten over verbetering en het in detail uitdenken van plannen. MBYR betekent kiezen voor tempo maken boven volledig willen zijn. Kom versneld in beweging, verander, leer en verbeter. Ben je nog steeds aan het lezen?! Waar wacht je nog op? Move before you’re ready!
Simon van der Veer is onderzoeker en adviseur op het gebied van organisatie- en cultuurontwikkeling. Hij is de auteur van verschillende boeken, en Move before you’re ready is zijn nieuwste boek.
Over Simon van der Veer
Simon van der Veer is oprichter en mede-eigenaar van adviesbureau TWST. Vanuit TWST ondersteunt hij bestuurders, managers en leidinggevenden in het oplossen van taaie vraagstukken. Tevens is hij coauteur van het populaire boek 'Animal firm'. Hij heeft een fascinatie voor alles wat werkt om ingesleten patronen die duurzame verbetering van organisaties tegenhouden, te doorbreken.
In zijn werk kijkt Van der Veer graag vanuit verschillende perspectieven naar hoe een vraagstuk oplosbaar is. In een succesformule gelooft hij niet, maar wel in een actiegerichte benadering. Niet praten óver, maar werken áán de verandering in de dagelijkse werkomgeving, door actie te ondernemen en daarvan te leren, om te blijven verbeteren.
Over Linde Peters
Linde Peters is organisatieadviseur, spreker en mede-eigenaar van adviesbureau TWST, dat zich richt op het aanstekelijk verbeteren van prestaties. Als organisatieantropoloog biedt zij teams en organisaties een verfrissend perspectief op hun werk.