Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Je bent wat je doet

Toe aan een dosis ‘doe eens gek: doe het gewoon’? Pak dan het boek Je bent wat je doet (‘Van zelfkennis naar gedragsverandering’) van Roos Vonk maar eens stevig beet.

Bertrand Weegenaar | 6 mei 2014 | 1-2 minuten leestijd

Met een gezellige ‘meisjes’ opmaak (roze markeringen en verwijzingen) en een serieuze wetenschappelijke onderbouwing van talrijke noten staat dit boek in de categorie ‘zelfmanagement’ stevig in de klei. Alle mythen over hoe je jezelf naar je dromen denkt, of wenst, worden afgepeld. Wat overblijft, is de volgende boodschap: alleen al het starten met DOEN, maakt stofjes in je los. En dat is meer dan dromen en denken ooit kunnen bereiken.

De Descartiaanse scheiding van lichaam en geest is ook door hersenonderzoek van de laatste decennia wel naar de ‘mythe hemel’ gedragen. Dat zou kunnen betekenen dat we niets meer te vertellen hebben over ons lichaam. Veel daarvan gebeurt onbewust. Dit wordt gestuurd door chemische stofjes en ingesleten patronen. Dat klopt doceert Roos Vonk, alleen jij bent de baas van die geest en kan deze veranderen. Ingesleten patronen kunnen, redelijk gemakkelijk, worden aangepast. En na een periode is de geest, onbewust, niet anders meer gewend. Of dit nu gaat over de strijd tegen de lijn, werkstress of financiële perikelen: doen is altijd het begin, de eerste stap. (Dag)dromen, denken, het kan helpen, maar de eerste schreden zet je toch door te doen. Het doen is een signaal voor je lichaam en voor je omgeving. Jouw gedrag beïnvloedt weer dat van anderen. Doen maakt gelukkiger.

Nu liggen de valkuilen voor het oprapen. Lijnen en de moderne verleidingen van de supermarkt. Dat rapport vanavond schrijven, maar die goede film dan. U kent ze wel. Naast Je bent wat je doet is Wilskracht van Roy Baumeister dan een goede aanvulling. Want volhouden kent ook zo zijn methoden en technieken! Dat alle begin moeilijk is, is bekend. Minder bekend is de brug die die kloof kan dichten: De Kunst van Kaizen van Robert Maurer. Een doe-boek dat de techniek van kleine stappen predikt. Ook hier geldt: je bent wat je doet!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden