Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Intelligentie zit in oudere breinstructuren

Het is een van de meest vaststaande theorieën in de wetenschap: de sleutel van onze intelligentie ligt in onze frontale kwabben, achter ons voorhoofd. Dat zijn dan ook de structuren die in talloze wetenschappelijke artikelen en boeken worden gelinkt aan intelligentie. De frontale kwabben spelen bijvoorbeeld een sleutelrol in Daniel Golemans boeken ‘Sociale intelligentie en Emotionele intelligentie. Maar ook in boeken over creativiteit, zoals Jonah Lehrers Imagine: hoe creativiteit werkt.

Ger Post | 16 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

De importantie van de frontale kwabben kan dus vaak niet genoeg benadrukt worden. Sterker nog: het zijn de delen die ons mens maken! Toch? Nou, niet echt, stellen verschillende onderzoekers in een recent onderzoek. Ze vergeleken de grootte van de frontale kwabben van mensen en dieren en ze stelden vast dat ze helemaal niet disproportioneel groter waren dan andere hersengebieden.

De onderzoekers concluderen dat de grootte van de frontale kwabben daarom niet alleen de superieure cognitieve vaardigheden van de mens kunnen verklaren. Gebieden die als meer primitief worden gezien, zijn volgens de onderzoekers net zo belangrijk in de ontwikkeling van het brein.

‘Men denkt dat de expansie van de frontale kwabben met name cruciaal was in de ontwikkeling van modern gedrag, gedachtes en taal, en dat het onze uitpuilende frontale kwabben zijn die ons mens maken. Wij laten zien dat dit niet waar is; de menselijke frontale kwabben hebben precies de grootte die je zou verwachten als je een niet-humaan brein opblaast tot de grootte van een mensenbrein,’ verklaart de leider van het onderzoek, professor Robert Barton. ‘Dit betekent dat delen die traditioneel gezien primitiever zijn net zo belangrijk zijn geweest tijdens onze evolutie. Deze andere hersendelen zouden nu meer aandacht moeten krijgen.’

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden