Waarom is slaap eigenlijk nog steeds een ondergeschoven kindje? Waarom is het een onderwerp dat nog steeds niet standaard op de managementagenda staat? Wat doet slecht slapen met de werksfeer? Waarom is slaap zelfs belangrijker dan eten en bewegen samen? En hoe komt het dat je als je zeven tot acht uur hebt geslapen toch niet uitgerust wakker wordt?
Hoe kan het dat slaap als eerste wordt opgeofferd als er een deadline gehaald moet worden, terwijl we weten dat slaap een absolute voorwaarde is voor excellente prestaties? Hoe bestaat het dat sportteams miljoenen euro’s betalen voor peperdure spelers, op wie ze alle mogelijke medische zorg en voedingsdeskundigheid loslaten om hun prestaties te verbeteren, maar geen aandacht besteden aan de nachtrust van de spelers, een absoluut cruciaal ingrediënt voor succes?
Om te voorkomen dat ook jij het belang van slaap onderschat, hierbij alvast drie tips:
TIP 1: Maak van slapen je hobby
Altijd maar doorgaan, altijd maar ‘aan-staan’ lijkt wel een religie geworden. Te veel doen en onvoldoende (en vaak ook nog) de verkeerde rustmomenten voor jezelf creëren, is de snelste weg naar totale uitputting. Je ademhaling en hartslag in rust zijn te hoog, je hartvariabiliteit (een parameter voor herstel) laat een veel te laag getal zien en ‘s morgens word je net zo moe wakker als je de avond ervoor naar bed bent gegaan. Het lijkt een open deur, maar maak van slaap en herstel een prioriteit. Of misschien zelfs je hobby. Als de positieve effecten van slaap op je gezondheid als voedingssupplement zouden worden verkocht, dan zou het een miljardenbusiness zijn. Gelukkig is het gratis.
TIP 2: Wees je bewust van de gevolgen
Belangrijk punt voor alle leidinggevenden en werkgevers: als je medewerkers chronisch te weinig slapen en dit bijvoorbeeld ook nog werkgerelateerd is door bijvoorbeeld nachtdiensten, zijn ze emotioneel minder in evenwicht. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat slaaptekort onder andere kan leiden tot onwenselijk sociaal gedrag. Denk aan meeliften op het succes van anderen, het indienen van valse declaraties, maar ook liegen en een ander de schuld van iets geven. Ik zeg dit niet om mensen die door hun werkomstandigheden minder slapen in een verkeerd daglicht te plaatsen. Ik zeg dit omdat als mensen chronisch te weinig slapen ze zwart-wit gezien niet helemaal zichzelf zijn. Dit komt omdat onze voorhoofdskwab, die onmisbaar is voor zelfbeheersing en beteugeling van emotionele impulsen, door slaapgebrek gewoonweg offline gaat. Dit is belangrijk om te weten, want dit beïnvloedt ook de werksfeer en de wijze waarop mensen hun omgeving waarnemen. Dit geldt natuurlijk ook voor elke privésituatie waar slaaptekort of slaapproblemen een rol splen.
TIP 3: Geef of zoek hulp
Medewerkers zouden graag hulp ontvangen van hun werkgever om beter om te gaan met slaaptekort en slaapproblemen, zo gaf een op de vijf medewerkers aan in een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van Zilveren Kruis. Vooral mannen zijn deze mening toegedaan. Hiervoor zijn speciale vragenlijsten ontwikkeld, waarmee de ernst van de slaapklachten nauwkeurig in kaart kan worden gebracht. Het is een waardevol hulpmiddel om te bepalen welke medewerkers extra ondersteuning nodig hebben.
Maak slaaptekort bespreekbaar
De kosten van een zieke werknemer in Nederland variëren momenteel van 230 tot 400 euro per dag. Een fulltime medewerker die negen maanden ziek is, levert voor de werkgever een kostenpost van 41.400 tot 72.000 euro. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de extra werkdruk die ontstaat doordat iemand langdurig afwezig is en de achterblijvende collega’s dus het risico lopen ook oververmoeid te raken. Maak slaaptekort dus bespreekbaar, want het rendement is hoog.
Over Floris Wouterson
Floris Wouterson Is slaapexpert en gespecialiseerd in het helpen van ondernemers, atleten en managers om hun slaap en daarmee hun performance, humeur en levenskwaliteit sterk te verbeteren. Zijn motto is: change a little, change a lot.