Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Duurzame financiering

Hoe de financiële sector vergroening van de economie kan sturen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789493339217
Verkooppositie 5105Hoogste positie: 442
Direct te downloaden

Samenvatting

De economie moet vergroenen, en de financiële sector heeft daarbij een cruciale rol te vervullen. Waarom lukt het de sector niet die rol overtuigend op te pakken? Hoe kan het dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen hetzelfde willen als milieuorganisaties, maar tegenover elkaar staan? Hoe kan duurzame financiering bijdragen aan vergroening?

Barbara Baarsma en Maarten Biermans geven antwoord op deze vragen. Daarbij maken ze niet alleen gebruik van hun jarenlange onderzoekservaring naar verduurzaming, maar ook van hun eigen ervaring in de financiële sector. Met economische inzichten en concrete voorbeelden laten ze zien waarom vergroening zo traag gaat en hoe de financiële sector die vergroening wel zou kunnen versnellen.

Specificaties

ISBN13:9789493339217
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:200
Druk:1
Verschijningsdatum:25-3-2024
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Duurzame financiering - ‘Onderbouwd, compact en informatief’
Elly Stroo Cloeck | 27 maart 2024
Ik verbaas me er altijd over dat het zo lastig is om financiering te krijgen voor duurzame initiatieven. ‘Die stomme banken!’ mopper ik dan. Na het lezen van het prima boek ‘Duurzame financiering’ van Barbara Baarsma en Maarten Biermans begrijp ik het véél beter. Het blijft niet bij uitleg waarom duurzaam financieren níét lukt, er is ook veel aandacht aan hoe wél. Ook nuttig voor de financiers dus!
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

interview
Financials moeten voortouw nemen in vergroening
Paul Groothengel 29 mei 2024 Uit angst om de gunst van de kiezer te verliezen, sturen politici steeds minder op vergroening. Financials moeten deze handschoen oppakken, zeggen hoogleraar en PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma en investeringsadviseur Maarten Biermans in ‘Duurzame financiering’. Dat is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor hun verdienmodel. We spraken Baarsma over het boek.

Over Barbara Baarsma

Barbara Baarsma is sinds 1 januari 2019 directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Van 2016 tot 2019 was zij directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor RaboResearch. In die hoedanigheid heeft zij de Rabobank-brede kennisagenda en de inrichting van de kennisorganisatie ontwikkeld. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad van DNB en lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance, het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en de Raad van Advies van de Taskforce Korte Ketens. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon, het bestuur van de Stichting Alzheimer en de Raad van Advies DNB Academie. Van april 2012 tot en de zomer van 2019 was zij Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Voor haar overstap naar de Rabobank was zij directeur van SEO Economisch Onderzoek en vervulde zij verschillende nevenfuncties. Tot aan haar overstap was zij lid van de Raad van Commissarissen van Loyalis NV, Espria en Aon Groep Nederland bv, lid van het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Kas Bank en lid van de Advisory Board Responsible Investment bij PGGM. Daarvoor was zij commissaris/intern toezichthouder bij Woonzorg, St. Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, BNN, en lid van de audit committee van FNV Bondgenoten. Zij is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers. Zo was zij voorzitter van de door minister Schippers ingestelde commissie Macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg en was dat eerder van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg. Ook was zij lid van onder meer de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep, de Commissie Structuur Nederlandse banken, de Commissie Dienstverlening aan huis, de Commissie Speelveldtoets en de Taskforce Verdienvermogen Kringlooplandbouw.

Andere boeken door Barbara Baarsma

Over Maarten Biermans

Maarten Biermans is partner bij een financieringsfonds dat zich richt op het verduurzamen van de scheepvaart. Hij werkte vijf jaar bij Rabobank onder andere als Global Head Sustainable Finance. Daarvoor was hij adviseur op het gebied van verantwoord investeren. Hij doceert het vak Sustainable Finance and Impact Investing aan de UvA.

Andere boeken door Maarten Biermans

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Duurzame financiering