Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het flitsbrein

Beslissen op intuïtie

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789492221018
10
Voormalig top 10Totaal 16 dagen
Voormalig top 100Totaal 48 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

De veranderende communicatiemiddelen vragen tegenwoordig om snelle beslissingen, zowel in ons werk als privé. En om niet alleen snelle, maar ook de goede beslissingen te nemen heb je wel de juiste gegevens en data nodig. De toename van big data zorgt ervoor dat de deskundigheid van je keuze toeneemt. Maar is deze data wel beschikbaar of volledig om daarop te kunnen vertrouwen?

"Volg je intuïtie" is dan het advies dat vaak klinkt. Intuïtie zorgt weliswaar voor snelheid maar is evenmin perfect, want ons brein is niet perfect. Toch zijn er geruststellende ervaringen met intuïtie. Flitsbesluiten die goed uitpakten. Dat wijst erop dat onze intuïtie een goed hulpmiddel is bij snelle besluiten.

Het boek 'Het flitsbrein' gaat over intuïtie en besluitvorming. Wat kan je met intuïtie in het alledaagse bestaan, kan je haar gebruiken op het moment dat je belangrijke besluiten moeten nemen, of moet je daar juist voorzichtig mee zijn en iets anders inzetten? Aan de hand van praktische voorbeelden uit het bedrijfsleven, onderzoeken en inzichten neemt Bert Overbeek je mee in de wereld van flitsbesluiten en wat je intuïtie hierbij kan betekenen. Iedereen die in organisaties besluiten neemt kan met de tips direct profiteren van intuïtie als tool voor snelle besluitvorming.

"Intuïtie belangrijk bij besluitvorming? Laat dat maar aan Bert Overbeek over! Hij was 20 jaar geleden al zover. Dat maakt zijn verhaal zo geloofwaardig en sterk. Immers: de echte wijsheid zit in het doen." - Willem Mastenbroek, Hoofdredacteur ManagementSite en emeritus hoogleraar Organisatiecultuur en Communicatie, Economische faculteit, Vrije Universiteit Amsterdam.

Specificaties

ISBN13:9789492221018
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:153
Druk:1
Verschijningsdatum:8-4-2015
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Het Flitsbrein
Hans van der Loo | 24 juli 2015
Hoe kom je vooruit in een wereld vol dynamiek en onzekerheid? Velen zien in ‘big data’ dé oplossing. Als we over alle mogelijke gegevens beschikken, zo redeneert men, is het nemen van besluiten een fluitje van een cent. Maar niet iedereen gelooft hierin. En dat is terecht, want ook data zijn feilbaar.
Lees verder
recensie
Beslissen op intuïtie
Bert Peene | 13 juli 2015
Flexibiliteit is een van de kritieke succesfactoren om op het wereldtoneel te kunnen overleven en dus draait volgens de deskundigen alles om ‘Big Data’. Want snelle besluitvorming is alleen mogelijk als je daarover kunt beschikken. Desondanks geeft bijna een derde van alle managers aan bij belangrijke beslissingen vooral op hun ‘buikgevoel’ te vertrouwen. Want door de toenemende hoeveelheid beschikbare data zie je al snel door de bomen het bos niet meer. In Het flitsbrein laat Bert Overbeek zien hoe je intuïtie op een verantwoorde manier kunt gebruiken.
Lees verder
recensie
Het flitsbrein
Jeanine Dijkhuis | 1 juli 2015
Gedreven door nieuwe technologieën en communicatiemiddelen, neemt de snelheid van besluitvorming binnen organisaties alsmaar verder toe. Managers nemen beslissingen noodgedwongen steeds minder op kennis, ervaring en bestaande informatie. Terwijl er steeds meer data beschikbaar komt. Als gevolg van de gevraagde snelheid wordt intuïtie en/of gevoel misschien wel hét stuurmiddel van de komende tijd.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
9 stemmen
6
3
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Bert Overbeek: ‘Intuïtie is de generator van goede oplossingen en ideeën’
Bert Peene 20 juli 2015 In een wereld die voortdurend en steeds sneller verandert, is het belangrijk dat je snel besluiten kunt nemen. ‘Big Data’ lijken daarbij uitstekend te kunnen helpen, daarvan hebben we er steeds meer. Maar wat zijn bruikbare data en waar vind je die? Naarmate het aantal beschikbare gegevens groeit, blijken deze vragen alleen maar lastiger te beantwoorden. Je zult dus ook op je intuïtie moeten durven vertrouwen. Over hoe je op een verantwoorde manier met data en intuïtie omgaat, schreef Bert Overbeek een boek: Het flitsbrein.

Over Bert Overbeek

Bert Overbeek is een zeer ervaren trainer/coach, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Een goed resultaat in een gezonde werksfeer staat bij hem centraal. Hij achterhaalt, door snel en open te communiceren, snel wat verbeterd kan worden en daarna buigt Bert eventuele blokkades samen met een team om. Bert schreef al meerdere boeken, waaronder het boek 'Het Flitsbrein' in 2015 (over beslissen met intuïtie en brein) en 'Mannen en/of Vrouwen' in 2016 (over diversiteit op de werkvloer).

Andere boeken door Bert Overbeek

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Behoefte aan snelle besluitvorming

2. Succes en valkuilen bij besluitvorming
2.1 Poor framing
2.2 Recency effect
2.3 Primacy effect
2.4 Lage waarschijnlijkheidsinschatting
2.5 Overmoedigheid
2.6 Koppig vasthouden aan gekozen koers
2.7 Association bias: vasthouden aan oude methodes
2.8 Groepsdenken

3. Wanneer nemen we onze toevlucht tot intuïtie?

4. Intuïtieve inschatting of een analyse maken?

5. Intuïtiegoeroes: Malcolm Gladwell en Gary Klein

6. Het limbische systeem en stoorzenders van intuïtie

7. De zes illusies van ons brein

8. Kahnemann: bedreigingen juistheid van onze intuïtie

9. Even pas op de plaats: wat weten we inmiddels?

10. Acht beslissersstappen en de DIMO-checklist

11. ‘Het gevoel klopt altijd”

12. Bespreking van de denkbeelden over intuïtie

Nawoord: afsluiting en conclusies
De tips
Literatuurlijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het flitsbrein