Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Vrije ruimte

Filosoferen in organisaties : klassieke scholing voor de hedendaagse praktijk

Paperback Nederlands 2003 9789053528273
Verkooppositie 2247Hoogste positie: 121
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie van onze aspiraties? Welke moed is er voor nodig om daaraan recht te doen? Dit soort vragen speelt een steeds belangrijker rol in organisaties. Ze beantwoorden is noodzakelijk en lastig tegelijkertijd. Daar is een vorm van gesprek voor nodig die is gericht op verheldering van essenties, opschorten van oordelen en toetsen van persoonlijke visies. Voorwaarde voor zo'n bezinning is een 'vrije ruimte', het vermogen zich los te maken uit de gebruikelijke strategische oriëntatie en voorbij directe belangen en resultaten te denken. Dat wil zeggen: het vermogen te filosoferen.

In de klassieke oudheid is een drietal 'vrije kunsten' ontwikkeld om dit onderzoek op een systematische en constructieve manier te kunnen uitvoeren: dialectica, retorica en grammatica, samen aangeduid als het trivium. In dit boek laten de auteurs zien hoe de klassieke idealen van welsprekendheid, weldenkendheid en wellevendheid weer ingang kunnen vinden in hedendaagse organisaties. Aan de hand van concrete casuïstiek wijzen zij de lezer de weg in deze drie kunsten, die ten dienste staan van wat in moderne managementliteratuur wordt aangeduid als excellence: uitmuntendheid. Het boek bevat tevens praktijkwijzers en 'job aids' voor diverse filosofische gespreksvormen.

Specificaties

ISBN13:9789053528273
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:26-4-2013
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Trage vragen
Ben Kuiken | 1 september 2008
In deze tijd van snelle communicatie en vluchtige contacten is er nauwelijks meer ruimte voor een goed gesprek. Met het Vrije ruimte praktijkboek helpen Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert dit gesprek weer op gang.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
5 stemmen
2
2
0
0
1

Over Jos Kessels

Jos Kessels (1948) is filosoof. Hij studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als musicus, journalist en filosofiedocent. Deed daarna onderzoek in wetenschapsfilosofie en didactiek van filosofie, en promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode). Hij specialiseerde zich in theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Jos Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Hij was bovendien in 1999 een van de oprichters van Het Nieuwe Trivium, een bureau dat filosofie in bedrijf brengt. Hij stapte na tien jaar op om te veranderen en te vernieuwen en werkt nu vanuit het bureau Eidoskoop, gespecialiseerd in idee-ontwikkeling.

Andere boeken door Jos Kessels

Over Erik Boers

Drs. Erik Boers is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Hij richtte Het Nieuwe Trivium op samen met Jos Kessels. Boers zette tijdens zijn studie Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit te Amsterdam samen met enkele docenten de studierichting Filosofie in Bedrijf op, inmiddels een Masters-opleiding.Tussen 1989 en 1993 was hij verbonden aan de groep Management Training van de Nederlandse Philips Bedrijven. Van december 1993 tot november 1997 was hij werkzaam als management trainer/adviseur bij Bureau Zuidema Eindhoven. In 1999 richtte hij met enkele collega's Learning Consortium op, een netwerk van ervaren, zelfstandige adviseurs/trainers in Engeland, Nederland, België en Frankrijk.

Andere boeken door Erik Boers

Over Pieter Mostert

Dr. Pieter Mostert is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Mostert studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en leerde daar het vakmanschap van de filosoof door het werk van Friedrich Nietzsche te bestuderen. Na zijn studie gaf hij filosofie-onderwijs aan zeer uiteenlopende doelgroepen, van kleuters tot neurologen, van Groningen tot Maastricht. In de jaren '80 was hij een ontwikkelaar op het gebied van vakdidaktiek filosofie. Hij promoveerde – samen met Karel van der Leeuw – in 1988 op een onderzoek naar doelstellingen en methoden van filosofie-onderwijs, getiteld “Philosophieren lehren”. In 1990 was hij mede-oprichter van het Centrum voor Kinderfilosofie. Als fellow van Het Nieuwe Trivium verzorgt trainingen en workshops op het gebied van dialectica en retorica. Hij is ook een van de docenten van de leergang 'Vrije Ruimte'. Sinds 1994 werkt hij als adviseur en trainer op het gebied van opleiden en leren, met name in het hoger beroepsonderwijs. In die rol werkt hij samen met enkele collega's onder de naam van “BDF Advies”.

Andere boeken door Pieter Mostert

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Scholing en vrije ruimte
2. Op zoek naar de rede (dialectica)
3. Vrijmoedig spreken (retorica)
4. Het kleine en het grote verhaal (grammatica)
5. Meesterschap (ethica)
6. Het filosofisch leven
7. Werkmateriaal en praktijkwijzers

Toelichting bij de illustraties
Literatuur: achtergrond en suggesties
Register
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vrije ruimte