Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Nudge - Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart

Paperback Nederlands 2015 9789047008071
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Hoe kunnen wij de mensen in onze samenleving ertoe brengen om de juiste keuzes te maken, keuzes die hen gezonder en gelukkiger maken en waardoor ze over meer welvaart en vrijheid beschikken?

We kunnen mensen met zachte hand – met een nudge – naar betere keuzes leiden, zonder hen te beperken in hun keuzevrijheid. Bijvoorbeeld door in schoolkantines gezonde voeding op ooghoogte te zetten, of door besparen te vergemakkelijken met een energie-app die verbruik inzichtelijk maakt.

Sinds de publicatie van Nudge in 2008 heeft het boek veel teweeggebracht. Thaler en Sunstein zijn adviseurs geworden van de regering van Barack Obama. David Cameron heeft het boek verplichte kost gemaakt voor al zijn partijgenoten. Dit boek toont op baanbrekende wijze hoe kleine beleidswijzigingen grote impact kunnen hebben.

Specificaties

ISBN13:9789047008071
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:304
Druk:1
Verschijningsdatum:14-10-2017
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Expertrecensies (1)

Duwtjes in de goede richting
Dick Pels | 23 januari 2009
Het is een klassiek liberaal uitgangspunt dat mensen zelf het beste weten wat goed voor hen is. Als anderen dat beter denken te weten, valt al gauw het verwijt van betweterij, betutteling en paternalisme. Het individu (de burger, de consument) is in principe soeverein, kan en moet over zichzelf beschikken, is in staat om rationele keuzes te maken, en is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn daden en beslissingen.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Richard ‘Nudge’ Thaler wint de Nobelprijs voor de Economie 2017
Pierre Pieterse 9 oktober 2017 Vandaag heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor de Economie dit jaar toegekend is aan de Amerikaanse econoom Richard Thaler. Thaler schreef een aantal boeken waarvan er één in het Nederlands is vertaald: Nudge. Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart.
opinie
De wet van Trotteldrom
Ernst ten Heuvelhof 27 november 2013 Steeds meer ouders brengen hun kinderen per auto naar school. Lopen of fietsen vinden zij te onveilig voor hun kroost, vanwege, jawel, het drukke autoverkeer. Maar zo verhogen zij de onveiligheid waarover zij zich juist zorgen maken en jagen zij een volgende groep ouders met kinderen die het nog net wel veilig genoeg vonden om te lopen, ook de auto in waarmee het probleem verder verergert. Enzovoort enzovoort. De negatieve spiraal lijkt onstuitbaar.

Over Richard Thaler

Richard Thaler is de grondlegger van de gedragseconomie. Hij won hiervoor de Nobelprijs voor de Economie 2017. Hij is voorzitter van de American Economic Association en professor aan de Graduate School of Business van de universiteit van Chicago. Samen met Cass Sunstein schreef hij de internationale bestseller 'Nudge', waarin ze de toepassing van gedragseconomie beschrijven.

Andere boeken door Richard Thaler

Over Cass Sunstein

Cass Sunstein bekleed een leerstoel aan de universiteit van Chicago op het gebied van respectievelijk gedragswetenschappen en economie, en politieke wetenschappen en jurisprudentie.

Andere boeken door Cass Sunstein

Inhoudsopgave

Dankwoord
Inleiding

Deel I: Humans en econs
1. Vooroordelen en missers
2. De verleiding weerstaan
3. Achter de kudde aan
4. Wanneer hebben we een duwtje in de rug nodig?
5. keuzearchitectuur

Deel II: Geld
6. Save More Tomorrow
7. Naïeve investeringen
8. Kredietmarkten

Deel III: Samenleving
9. Sociale zekerheid: privatiseren op z'n Zweeds
10. Medicijnverzekeringen
11. Het aantal orgaandonaties verhogen
12. Hoe redden we de planeet?
13. Privatisering van het huwelijk

Deel IV: Aanvullingen en bezwaren
14. Een dozijn duwtjes in de goede richting
15. Bezwaren
16. De echte derde weg

Noten
Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Nudge - Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart