Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Over normaliteit

En andere afwijkingen

Paperback Nederlands 2019 9789044643220
Verkooppositie 4024Hoogste positie: 240
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Zodra er een ‘verwarde man’ in het nieuws opduikt staat er een leger aan journalisten en deskundigen klaar om hem psychologisch te duiden. Maar gaat het de tv-psychologen en -psychiaters eigenlijk om de verwarde, of om de ‘gewone man’? Ik ben toch niet gek?!

Waar komt de angst voor het abnormale en irrationele vandaan? Vrezen we de ander, of worden we onzeker over hoe normaal we zelf eigenlijk zijn?

In 'Geschiedenis van de waanzin' (1961) wijst de Franse filosoof Michel Foucault de zeventiende en achttiende eeuw aan als het begin van de systematische bestudering van de waanzin. Het denken over de mens wordt een denken in termen van aandoeningen. Steeds meer gedrag krijgt een pathologisch etiket. Want zodra gekte een naam heeft, is het weer gewoon.

Paul Verhaeghe meent dat we ons niet gek moeten laten maken door deze pathologiserende trend en herschrijft onze geschiedenis van de waanzin.

Specificaties

ISBN13:9789044643220
Trefwoorden:normaal, afwijkingen
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:112
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:28-11-2019
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe (1955) is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) bereikte hij het grote publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012) en Autoriteit (2015) werden eveneens grote internationale successen. ‘Om te begrijpen hoe vervreemding werkt, richt Verhaeghe zich niet alleen op de geneeskunde, maar ook op de filosofie, politiek en technologie. Al die verhalen grijpen in elkaar en bepalen mede hoe we in onze samenleving ziek zijn en gezond,’ aldus NRC Handelsblad over het recente Intimiteit. ‘Een sublieme vertelling.’

Andere boeken door Paul Verhaeghe

Inhoudsopgave

Vooraf
Nieuw Licht

De vraag
Kunnen we ons nog normaal wanen zonder diagnose?

Het pamflet
Paul Verhaeghe
Over normaliteit en andere afwijkingen

Het fragment
Michel Foucault
Uit: Geschiedenis van de waanzin in de zeventiende en achttiende eeuw

De denkers

De bedenkers

Woord van dank

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Over normaliteit