Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De hei op! - Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789024453153
Voormalig top 100Totaal 29 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoe komt het dat de effecten van heidagen op de lange duur vaak verdwijnen? Hoe zorg je er als teamcoach én als leidinggevende voor dat een teaminterventie succesvol wordt? Heidagen worden effectiever als je rekening houdt met de bewuste en onbewuste groepsdynamische processen die spelen in teams.

Dit boek gaat over teamontwikkeling vanuit een groepsdynamisch gezichtspunt. Het boek helpt je als teamcoach en trainer goed af te wegen of je ja zegt tegen een opdracht om aan een teamcoaching te beginnen. En om tijdens het traject de juiste interventies te maken. Groepsdynamisch werken kun je combineren met andere theorieën en modellen. Deze kun je met nog meer effectiviteit toepassen als je ook een groepsdynamische bril opzet.

Opdrachtgevers, leidinggevenden en hr-professionals kunnen met dit boek de juiste keuzes maken: wat is het beste antwoord op de situatie in dit team? Welke interventie is gewenst? En als je besluit met elkaar de hei op te gaan: wat kun je doen om de effecten zo duurzaam mogelijk te maken?

"Door mijn (geweldige!) groepsdynamische opleiding bij Lex en René heb ik veel respect en een grote fascinatie gekregen voor groepsdynamische processen. En nu is er dit boek: uitvoerig, praktisch en heel relevant voor iedereen die zich met teams bezighoudt. Het geeft inzicht en houvast en vertaalt ingewikkelde, noodzakelijke, groepsdynamische inzichten in concrete tools en tips. Enorme aanrader!" – Tica Peeman, VIS-trainingen

Specificaties

ISBN13:9789024453153
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:152
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:10-9-2015
ISSN:

Lezersrecensies

3.8 van de 5
5 stemmen
1
2
2
0
0

Over René Meijer

Drs. René Meijer (1956, psycholoog) werkt als manager, opleider, seniortrainer en coach met professionals uit profit-, nonprofit- en overheidsorganisaties. Hij is mede-eigenaar, samen met Judith Budde, van Opleidingscentrum het Balkon en de Voice Dialogue Academie in Zutphen. Hij is werkzaam als manager, opleider, senior trainer en coach. Hij coacht managers en professionals, verzorgt teamtrainingen en leidt ervaren professionals op. Hij is hoofdopleider van open programma’s over interventiekunde, groepsdynamica, psychopathologie en mentaliseren. Hij volgde opleidingen in de systeem- en communicatietheorie, themagecentreerde interactie, bedrijfscommunicatie, dramatechnieken, Voice Dialogue, coaching, groepsdynamica, mentalization-based treatment en psychotherapie. Hij vindt inspiratie in het bij elkaar brengen van uiteenlopende denkwerelden en mensen. Zijn interesse gaat uit naar onbewuste processen in individu, team en organisatie. René publiceert over groepsdynamica en mentaliserend coachen.

Andere boeken door René Meijer

Over Lex Mulder

Lex Mulder (psycholoog, 1944) begon zijn loopbaan als docent aan de Rijksuniversiteit van Leiden en is in 1986 gestart met een bureau voor psychotherapie, (team)training, coaching en opleiding. Hij schoolde zich onder meer in (groeps)psychotherapie, groepsdynamica, organisatieconsultancy, gestalttherapie, psychodrama, Voice Dialogue en mediation. Hij is gefascineerd door het gebruik van creatieve invalshoeken, gecombineerd met zijn uitgangspunt: ‘ga zo diep als noodzakelijk, blijf zo licht als mogelijk’. Hij is steeds bezig een brug te slaan tussen een optimistische kijk op het ontwikkelen van individuen en teams enerzijds en de weerbarstige realiteit dat veranderen niet gemakkelijk is anderzijds. Sinds 1980 leidt hij professionals op. Hij geeft samen met zijn partner Berry Collewijn opleidingen in Amsterdam, Otterlo en op Ibiza in Voice Dialogue en speels trainen en coachen. Lex publiceert over groepsdynamica, speelse werkvormen in groepen en individuele coaching.

Andere boeken door Lex Mulder

Inhoudsopgave

Drie invalshoeken
Drie vragen
De relatie tussen de drie invalshoeken en de drie vragen
Vier succesfactoren voor effectieve teams
Een goede analyse is de beste interventie

Deel 1 De theorie

1. De oppervlaktestructuur
1.1 Interactionele invalshoeken
1.2 Groepsdynamische invalshoeken
1.3 Van oppervlaktestructuur naar harde structuur

2. De harde structuur
2.1 Welke harde structuur?
2.2 Kenmerken van de harde structuur
2.3 Wat kan de teamcoach met de harde structuur?
2.4 Naar de dieptestructuur

3. De dieptestructuur
3.1 Niets is wat het lijkt
3.2 Teams zijn niet rationeel
3.3 Gepast wantrouwen
3.4 Brillen om naar de onderstroom te kijken
3.5 Wat kan de teamcoach met de dieptestructuur?
3.6 Ten slotte

Deel 2 De praktijk

4. De voorbereiding
4.1 Welkom in het systeem
4.2 De coach als …
4.3 De relatie tussen systeemtheoretisch kijken en de groepsdynamische brillen
4.4 De voorbereiding van de teamtraining

5. De start
5.1 De locatie
5.2 Je eigen warming-up
5.3 Doelstelling van het traject
5.4 Jouw rol
5.5 De rol van de teamleider
5.6 Als laatste: het contract, maar toch …

6. Interventies
6.1 Rechtstreekse en niet-rechtstreekse interventies
6.2 Interventies in de oppervlaktestructuur
6.3 Interventies in de harde structuur
6.4 Interventies in de dieptestructuur
6.5 Tot slot

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De hei op! - Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling