trefwoord
Middeleeuwen: duizend jaar Europese geschiedenis (500-1500)
De middeleeuwen vormen een fascinerende periode in de Europese geschiedenis. Van circa 500 tot circa 1500 na Christus overbrugden deze 'tussenliggende eeuwen' de kloof tussen de klassieke oudheid en de vroegmoderne tijd. Deze lange periode werd gekenmerkt door een fragmentatie van het politieke gezag, een overwegend agrarische economie, een samenleving verdeeld tussen een militaire adel en een horig gemaakte boerenklasse, en een op religie gebaseerde denkwijze.
Van de donkere vroege middeleeuwen tot de bloeiende late middeleeuwen, van ridderromans tot handelsrevoluties: de middeleeuwen bieden een schat aan verhalen, inzichten en inspiratie voor onze moderne tijd.
Boek bekijken
Spotlight: Frits van Oostrom
Het dagelijks leven in de middeleeuwen
Hoe leefden mensen werkelijk in de middeleeuwen? Voorbij de romantische beelden van ridders en kastelen ligt een complexe samenleving vol contrasten en verrassingen.
Boek bekijken
Auteurs die schrijven over 'middeleeuwen'
Economische innovaties uit de middeleeuwen
De middeleeuwen waren allesbehalve een periode van stilstand. Integendeel, vele economische principes en sociale organisatievormen die we vandaag nog kennen, vinden hun oorsprong in deze periode.
Boek bekijken
Spotlight: Annette Kehnel
De middeleeuwen waren niet alleen een periode van monniken en ridders, maar ook van economische innovatie en sociale cohesie die we vandaag kunnen leren. Uit: We weten hoe het moet
Boek bekijken
Ridderromans en hoofse cultuur
De middeleeuwen kennen een rijke literaire traditie. Van Karelromans tot Arthurromans: deze verhalen vormden niet alleen entertainment, maar waren ook spiegel van de maatschappelijke waarden.
Boek bekijken
Politiek en macht in de middeleeuwen
De middeleeuwen waren een tijd van complexe politieke verhoudingen. Van de machtsstrijd tussen kerk en staat tot de opkomst van nieuwe vormen van bestuur.
Boek bekijken
Spotlight: Willem Zwalve
Boek bekijken
De middeleeuwers De middeleeuwen leren ons dat samenlevingen veerkrachtiger zijn dan ze lijken. Ondanks crisis en oorlog bleven mensen innoveren, samenwerken en cultuur creëren.
Steden en handel in de late middeleeuwen
Europa kende in de hoge middeleeuwen een grote rijkdom. De bevolking groeide en bloeide, steden barstten uit hun voegen. Deze stedelijke revolutie legde de basis voor de moderne economie.
Boek bekijken
Boek bekijken
De erfenis van de middeleeuwen
De middeleeuwen eindigen rond 1500, maar hun invloed reikt veel verder. Van onze rechtsstelsels tot onze literatuur, van onze steden tot onze economische principes: de middeleeuwen leven voort in onze moderne samenleving.
Of we nu kijken naar de innovatieve economische modellen, de rijke literatuur, of de complexe politieke verhoudingen: de middeleeuwen bieden een onuitputtelijke bron van inspiratie en inzicht. In een tijd van snelle verandering kunnen we veel leren van hoe onze voorouders omgingen met crisis, innovatie en samenwerking.
We weten hoe het moet De middeleeuwen tonen aan dat duurzame economische modellen gebaseerd op solidariteit en gematigdheid mogelijk zijn. Wat oud is, kan verrassend modern blijken.