Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mindhacking voor teams

Wat hebben Lencioni, Marquet, Tuckman, Jung, Hill, Belbin, Offman, Leary, Kahneman, Thaler, Hewestone, Solomon Asch, Eberspächer, Sherif, Hackman, Milgram, Tyler, West, Obama, Frank de Boer, Robin van Galen, Marc Lammers, Anton Van Asch, Schippers, Tjepkema gemeen?

Elly Stroo Cloeck | 24 februari 2020 | 3-5 minuten leestijd

Hun theorieën en inzichten worden als basis gebruikt in het boek Mindhacking voor teams van Ronald van Aggelen. Maar wat is mindhacking eigenlijk? Mindhacking is de moderne term die de auteur geeft aan het beïnvloeden en manipuleren van mensen, met dit verschil dat je niets doet tegen hun wil. Met mindhacking is het doel, het eindresultaat, van tevoren bepaald èn ben je transparant over dat resultaat en de ambities om daar te komen. Het boek is een vervolg van het in 2017 gepubliceerde Mindhacking.

Als je als teamleider of teamlid zou willen dat je team beter samenwerkt, of succesvoller is, dan kun je de mindhacks in dit boek gebruiken om je teamleden te beïnvloeden, zo stelt de auteur. Hij geeft ook aan dat er qua theorieën niets nieuws in het boek staat maar dat hij laat zien hoe je die met mindhacking in de praktijk brengt.

Na de inleiding van hoofdstuk 1, komt in hoofdstuk 2 het gedachtengoed van Napoleon Hill aan de orde, en 16 hieraan ontleende mindhacks. In hoofdstuk 3 worden de theorieën van Jung, Tuckman, Lencioni, Belbin, Leary en Offman kort uiteengezet en hier en daar gecomplementeerd met voorbeelden van mindhacks. In hoofdstuk 4 wordt het onderwerp Leiderschap (inclusief Leadership Intent) opgepakt, in hoofdstuk 5 Agile (inclusief het boek ‘Turn the ship around') en in hoofdstuk 6 Topsporters. Hoofdstuk 7 en 8 zijn 2 ‘masterclasses' waarin onder andere zelfsturende teams en talking points worden besproken. Heel veel onderwerpen dus in een relatief dun boek.

De theorie wordt geïllustreerd met een aantal ‘karikaturen' van teamleden en bijpassende mindhack. De eerste, in de inleiding, is van Paul de specialist. Een herkenbaar profiel, maar wat doet het hier? Pas in hoofdstuk 3, bij Belbin, wordt ingegaan op de verschillende teamrollen, waarvan de specialist er één is. De verwijzing in dit karikatuur naar Kahneman's (niet Kahnemann's, beste Ronald) systeem 2 wordt pas in hoofdstuk 6 uitgelegd. Zo'n illustratie levert voor mij meer vraagtekens dan helderheid op. Trouwens, jammer voor Caroline de bronnenonderzoeker: er is geen enkele mindhack voor haar opgenomen. Zij is vast niet meer te helpen.

Ik vond de leesbaarheid niet super, kon niet echt de rode draad ontdekken en begreep soms hele paragrafen niet (dat kan natuurlijk aan mij liggen). Het boek pakt uit een grote hoeveelheid bekende managementliteratuur (de ‘klassieke teamtheorieën') de hoofdlijnen en verbindt dat met mindhacks. Die hoofdlijnen zijn vaak net te kort of te gefragmenteerd weergegeven om het goed te kunnen begrijpen. Het doet wat denken aan een abstract mozaïek, vele mooie kleine stukjes aan elkaar geplakt zonder dat er een herkenbaar beeld naar voren komt.

De link tussen deze managementliteratuur en de mindhacks doet soms geforceerd aan. In feite zijn vrijwel alle interventies om teams beter te laten samenwerken, vormen van beïnvloeden van gedrag, en voegt het uitlichten van een paar hiervan en het een mindhack noemen, voor mij niet zoveel toe.

De redactie heeft een paar steekjes laten vallen met typo's (w.o. Kahnemann), grammatica (het stellen van doelstellingen), onduidelijke zinnen, maar ook met een paragraaf op de tweede (!) pagina van het boek: de auteur licht ‘framing' als mindhack techniek toe met een speech van Obama aan zijn team ‘na zijn nederlaag'. Die speech werd gehouden op 20 januari 2017. Toen had Obama er 2 termijnen opzitten als president. Hoezo nederlaag? Jammer genoeg zet dit voor mij gelijk de toon voor het boek, ik ben geframed hierdoor, denk ik.

Van Aggelen gaat in dit boek niet concreet in op de technieken van Mindhacking (framing, nudging, etc), waardoor ik bij veel voorbeelden noteerde: ‘Hoe dan?' Natuurlijk zijn al deze technieken in het eerder gepubliceerde 'Mindhacking' aan de orde gekomen. Hier waarschuwt de auteur dan ook voor in het eerste hoofdstuk. In 'Mindhacking voor teams' is er een paragraaf gewijd aan een ‘opfriscursus' mindhacken, maar deze is te summier voor mensen die het eerdere boek helemaal niet gelezen hebben. Is dit is een slimme mindhack om de lezer óók het eerste boek te laten aanschaffen?

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden