Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Ladder - 'Tiggelaar weet zich met dit boek opnieuw te onderscheiden'

Alsof het schrijven van een recensie over het nieuwste boek van een van Nederlands succesvolste managementboekenschrijver al niet uitdagend genoeg is, stuit ik op de eerste pagina ook nog op warme woorden over Ben Tiggelaar van mastodonten als Stephen Covey en Ken Blanchard.

Wiemer Renkema | 18 juli 2018 | 3-4 minuten leestijd

Dat maakt een kritische blik op de inhoud er niet makkelijker op. ‘Bens unieke talent is zijn vermogen om gedegen wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar inspirerende, praktische adviezen’ aldus Covey en dat kan ik alleen maar beamen. Wellicht nog meer dan in zijn vorige boeken weet Tiggelaar met De Ladder (wetenschappelijke) theorie en praktijk eenvoudig en praktisch met elkaar te verbinden.

De ladder is de metafoor die Tiggelaar gebruikt in zijn boek om zijn model van duurzame verandering uit te leggen. Hij stelt dat om te veranderen je in actie moet komen en nieuw gedrag moet laten zien. Dat menselijk gedrag ontzettend moeilijk is om te veranderen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Op basis van studie en ervaring is Tiggelaar de laatste jaren een verandermodel gaan gebruiken waarbij het draait om het samenspel tussen drie factoren: capaciteit, motivatie en omgeving. Oftewel: kan je het, wil je het en mag het van de omgeving. Dit verandermodel noemt hij de ladder; een stappenplan waar dit boek om draait.

Zijn ladder heeft drie sporten. De bovenste is het doel dat je nastreeft, de middelste het concrete gedrag dat nodig is en de onderste sport betreft de ondersteuning die je nodig hebt om dit gedrag te bereiken. De drie worden ieder in een apart hoofdstuk uitgewerkt en besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daar zit ook de kracht van dit handzame boekje: het is eenvoudig te begrijpen en -  voor iedereen die het ook echt wil - toe te passen. De uitleg van het model neemt amper honderd pagina’s in beslag en is dus in een dik twee uur tot je te nemen. De eenvoud van het model en de toegankelijke schrijfstijl van Tiggelaar maakt het voor de lezer zeer eenvoudig om dit direct toe te gaan passen en te blijven gebruiken.  Niet alleen in een professionele omgeving, maar ook in het dagelijkse leven is de ladder een prettig model om mee te werken. Tiggelaar maakt het boek compleet door een praktijkgids voor verandering toe te voegen. Dit is een capita selecta van tips uit de veranderpsychologie, een vakgebied dat de schrijver de afgelopen jaren nadrukkelijk heeft bestudeerd en de rode draad in zijn boeken. Een klein punt van kritiek: voor een eenvoudig vormgegeven boek van deze omvang – zelfs met een hardcover omslag – is het met €17,95 behoorlijk aan de prijs.

Tiggelaar weet zich met dit boek opnieuw te onderscheiden met een praktische toepassing van een voor veel mensen moeilijk onderwerp. Dat is absoluut zijn kracht en de basis van zijn succes maar ik ben zo benieuwd wat Tiggelaar nog meer in zijn mars heeft. Op basis van al die kennis en ervaring die hij in meer dan dertig jaar heeft opgedaan moet er een boek in zijn hoofd zitten dat anders is dan zijn publiek van hem gewend is. Een boek dat zich kan meten met die van de mannen die hem bewieroken. Een boek dat qua inhoud en originaliteit 100% van hem is. Ben, zoals we in Groningen zeggen: kop d’r veur!

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden