Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschap op basis van je sterke punten - 'Doet wat het belooft'

‘Zoek de tienen!’. Met Leiderschap op basis van je sterke punten van Tom Rath ben je nu ook in staat om je eigen tienen te vinden, zodat je deze in kunt zetten, onder meer in effectiever leiderschap. Investeer in je sterke punten, omring je met de juiste mensen en begrijp de behoeften van je volgers.

Theo Sierhuis | 25 mei 2018 | 2-3 minuten leestijd

Het Amerikaanse Gallup instituut heeft op basis van onderzoek en interviews met veel invloedrijke leiders een model opgesteld dat je helpt om je sterke punten te vinden, en deze te plaatsen binnen de domeinen die voor goed leiderschap van toepassing zijn: uitvoeren, beïnvloeden, relaties opbouwen en strategisch denken.

Deze sterke punten ontdek je door het doen van de online ‘strengthfinders’ test, waarvoor achterin het boek een toegangscode beschikbaar is. Door het uitvoeren van de test kom je er dus achter wat je vijf persoonlijke sterke punten zijn, en waar deze binnen deze leiderschapsdomeinen passen. Doordat eveneens is goed gekeken naar de beweegredenen van ‘volgers’, en hun voornaamste motieven (vertrouwen, compassie, hoop, & stabiliteit) om te volgen te analyseren, worden er bij iedere sterk punt ‘acties’ aangereikt die deze motieven kunnen versterken. Stel, ik heb als sterk punt ‘Ideeënvorming’, wat betekent dat ik gefascineerd ben door ideeën en sneller in staat ben om verbanden tussen gebeurtenissen te zien. Als leider kan ik bijvoorbeeld dan meer vertrouwen opbouwen door goed het ‘waarom’ uit te leggen, waardoor er meer vertrouwen ontstaat in de keuzes die ik maak.

Daar waar het andere boek van Tom Rath: Ontdek je sterke punten niet een specifiek thema had, richt dit boek zich op het thema leiderschap. Daar waar het eerste boek mij meer overkwam als een ‘naslagwerk ‘ geeft Leiderschap op basis van je sterke punten de context o.a met een aantal praktijkgevallen aan, en is daardoor beter leesbaar. Verwacht echter geen uitvoerige theoretische uiteenzettingen, het merendeel van het boek bestaat uit beschrijvingen van de sterke punten in de context van effectief leiderschap. En aangezien vanuit de test alleen de vijf meest sterke punten naar voren komen, is een deel minder relevant. Het is daarom ook een meer praktisch boek, dat zonder de test niet veel waarde zou hebben, de test is dan ook een essentieel onderdeel van het boek. Overigens, de test is dezelfde test als van het boek Ontdek je sterke punten.

Verwacht ook geen uitbundige vormgeving, het is een ‘recht-toe-recht-aan’ boek dat doet wat het belooft, op basis van je sterke punten en de strengthfinders test een advies geven op welke wijze je leiderschap effectiever inzet.

Theo Sierhuis, Information Engineer & Agile Coach.

Over Theo Sierhuis

Theo Sierhuis is informatie-analist & Agile coach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden