Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verbindend vermogen

Wie wil het niet? Impact vergroten op de ander, je team en de organisatie waarin je werkt of mee te maken hebt. Het voorgaande is de subtitel van het boek Verbindend vermogen.

Frank van Kuijck | 5 januari 2017 | 4-6 minuten leestijd

Intrigerend maar daarnaast ook (bewust) misleidend. Want het lijkt te gaan over de wijze waarop jij zaken naar je hand kan zetten en dusdanig kan beïnvloeden dat de ander, je team of de organisatie doet wat je voor ogen hebt. Maar niets is minder waar… Het gaat over jou!

Vaak weten we duizend en één redenen te bedenken waarom plannen of ideeën niet werken. We hebben incompetente medewerkers of de timing is fout. Daarmee leggen we de oorzaak voor het niet bereiken van een doel buiten ons zelf. En daar gaat het vaak fout! Hier gaat het boek ook over. Het geheim van vergroten van het Verbindend vermogen – en dus het bereiken van een groter resultaat – is niet de impact die je in eerste instantie maakt op anderen maar de impact die je maakt op jezelf. Want ineffectiviteit is vaak gelegen in het feit dat we als individu onvoldoende vertrouwen hebben in ons zelf, te weinig kritisch zijn naar het eigen functioneren, vooroordelen de boventoon laten voeren en hiermee dus al een mening hebben over de ander of de organisatie. Daarmee hebben we vaak een valse start omdat ‘de ander’ intrinsiek wel voelt of er sprake is van ratio, dwang, emotie, oprechtheid of lef om ook daadwerkelijk de ander te willen leren kennen, Wanneer het vanuit een inhoudelijke drijfveer is zonder je te willen bekommeren om de ander en jezelf kwetsbaar te willen opstellen dan zal de verbinding niet tot het ultieme vermogen leiden wat in de specifieke relatie mogelijk zou zijn.

Het boek van Buschman is direct al heel praktisch en kwetsbaar ingestoken. Nagenoeg elk hoofdstuk rondom de gepresenteerde onderwerpen begint in eerste aanleg met een ervaring van de schrijver zelf. Daarnaast ondersteunen praktische voorbeelden en QR filmpjes de kort en compact geschreven onderwerpen. Vele hoofdstukken worden afgesloten met tips en concrete oefeningen die hetgeen is gepresenteerd direct in de praktijk brengen.

Wat ik zeer plezierig vind aan het boek Verbindend vermogen is dat rondom alle thematieken van verbinding – ik, de ander en de organisatie – korte en kernachtige boodschappen worden gepresenteerd. Elk onderwerp geeft direct een reflectie door de indeling en de handzame vorm zoals ik die eerder benoemde. Een ‘nadeel’ hiervan is dat elk thema van het boek feitelijk nog vraagt om een verdieping op het gepresenteerde onderwerp. Herhaaldelijk wordt verwezen naar een onderliggende theorie of nader verdiepingsmateriaal. Volgens mij daagt elk onderwerp voor een echte verbinder uit tot een verdere verdieping.

Op diverse plaatsen in het boek staan handige schema’s, grafieken of opsommingen die u vermoedelijk in vergelijkbare of andere verschijningsvorm al wel eens vaker gepresenteerd heeft gekregen. Een mooi voorbeeld vond ik bijvoorbeeld de vertrouwensformule van Maister. De kracht van het boek zit ‘m wat mij betreft in de samenhang en de wijze waarop de onderwerpen kort en krachtig worden geformuleerd. Benadrukt wordt hierbij dat ‘jij’ de sleutel in handen hebt en dat je hierbij ook verantwoordelijk bent over hoe een boodschap of intenties op een ander over komen. Het boek geeft hiervoor praktische en kritische voorbeelden van de schrijver in de eerste plaats en voorbeelden meer in z’n algemeenheid die voor mij, maar ik denk ook voor vele anderen, herkenbaar zijn.

Een mooie en treffende boodschap van Buschman is dat je een relatie opbouwt nog voor je ‘m nodig hebt. Denk dat daar vaak de kern van succes en mislukking in is gelegen. Wanneer je geen relatie hebt of niet oprecht investeert in een relatie dan zal bij ‘de ander’ vaak het beeld of de vraag ontstaan: wat wil iemand in een specifieke situatie van mij? Er rust dan gelijk een hypotheek op de relatie omdat er iets moet. Wanneer je meer in contact bent gekomen met jezelf dan is het ook gemakkelijker om met anderen in contact te komen. Je bent immers beter in staat om echt te luisteren en minder in de waardeoordelen te verzanden of direct voor het resultaat te gaan. Dat kost tijd maar levert ook tijd en vaak zeer waardevolle toekomstige relaties op.

Buschman maakt met Verbindend vermogen duidelijk dat het hard werken is om verbindend vermogen te realiseren. Echter hij geeft wat mij betreft praktische tips om hier meer succesvol in te zijn. Het boek zet door zijn schrijfstijl en praktische insteek tot denken aan. Wanneer u mede door de lessen uit het boek bewuster wordt van de moeilijkheidsgraad van relaties en de chemie in de samenwerking dan onderkent u vermoedelijk ook dat het meestal gaat over uw beïnvloedend vermogen of beter gezegd gaat om uw openheid en transparantie om uw eigen onzekerheden, ambities en ego opzij te zetten om hiermee de effectiviteit van het team te vergroten.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden