Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Iedereen aandeelhouder

Nieuwe tijden vragen ook om een nieuwe visie op besturen. Het boek Iedereen aandeelhouder, geeft een gedegen kijk op medewerkersparticipatie en het stimuleren hiervan middels allerlei zakelijke constructies. Daarnaast biedt het een uitstekende inhoudelijke basis vanuit allerlei voorbeelden en praktijksituaties.

Arvid Buit | 14 januari 2016 | 2-3 minuten leestijd

SNPI is een non-profit organisatie die geldt als expertise-centrum voor financiële participatie (Drs. Pascale Nieuwland-Jansen is directeur van SNPI en hoofdauteur van het boek). Dat klinkt misschien wat zakelijk, en eerlijk gezegd begint het boek ook een beetje zo. Dit werk bestaat uit 3 delen, waarvan de laatste slechts wat bijlagen en toevoegingen bevat. Deel 1 geeft uitleg over het principe van financiële participatie, inkijk in een eigen onderneming en participatie in relatie tot andere structuren. En eerlijk? Dit stuk was nogal droog. Taalkundig loopt het niet overal even lekker en na de zoveelste herhaling van feiten vielen mijn ogen soms vroegtijdig dicht. Het is goed, het is waardevol, maar ik miste de hands-on-experience om al dit nieuwe gedachtegoed te kunnen plaatsen.

Tot aan het stuk van co-auteur David van Hasselt, vond ik het boek persoonlijk nogal ‘wollig’. Maar vanaf dit (korte) stuk, stap ik ineens in een rollercoaster. Actief, vol met details en praktijktips, vlieg ik zowaar door de pagina’s heen. Hoe financier ik nieuwe structuren, welke vormen passen hierbij, hoe waardeer ik mijn organisatie? Wat vindt de Belastingdienst en moet ik van de AFM ook een prospectus schrijven als ik aandelen verkoop aan mijn medewerkers?

Wie iets wil weten over het onderwerp financiële participatie kan met dit werk absoluut een prachtig totaalbeeld vormen. De diversiteit aan schrijvers en de in-depth kennis maken het een fijn boek om ook later nog op terug te vallen. Wat mij persoonlijk het meeste aansprak is de psychologische en strategische kant van dit model. Helaas werd er weinig licht geschenen op leiderschap in deze bedrijven, maar het is in mijn ogen dé oplossing voor toekomstig succes binnen grote bedrijven. In een maatschappij die verandert, geldt dat leiderschap een totaal nieuwe lading zal krijgen.

Bij bedrijven waarin medewerkers participeren, is vraag naar andere structuren. Nieuwe sturing, inspiratie en overleg. Een gezonde vorm waarin personeel floreert en bestuurders koers houden. Want een sterk bestuur blijft cruciaal, maar de negatieve kanten van veel hedendaags machtsmisbruik worden effectief om zeep geholpen door de medewerkers te betrekken en zeggenschap te geven.

Een fijn boek om kennis op te doen, een sterk boek voor ondernemers die het systeem overwegen, en een inspirerend boek voor alle leiders die nieuwsgierig zijn naar wat de toekomst brengt…

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden