In dit praktijkboek voor de loopbaancoach van Rozemarijn Dols staat het allemaal: de intakefase, de verschillende rollen die de coach kan spelen, wanneer door te verwijzen naar de psycholoog, de verschillende thema’s waarmee mensen een loopbaancoach raadplegen en een beschrijving van de ‘toolkit’ die de loopbaancoach ter beschikking staat.
Professionele loopbaancoaching is een overzichtelijk ingedeeld boek dat ook nog eens prima is geschreven (op enkele eindredactionele slordigheden na), in een zakelijke stijl zonder al te veel poespas. Aardig zijn de valkuilen waarvoor Dols haar aspirant-collega’s probeert te waarschuwen.
Zo schijnt een veelvoorkomend verschijnsel in de coachwereld het zogenaamde ‘Moeder Theresa-syndroom’ te zijn. Eigen onverwerkte problematiek wordt daarbij de leidraad om de cliënt te ‘helpen’ op een manier die meer met de dilemma’s van de coach te maken hebben dan met die van de cliënt. Afstand nemen is het devies, zegt Dols, evenals intervisie met vakgenoten. Meer in het algemeen pleit Dols voor professionalisering. En met dit boek levert Rozemarijn Dols aan die doelstelling een mooie bijdrage.