Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Moeder Theresa-syndroom

Het ene handboek over coaching is nog niet uit, of het volgende ligt alweer op ons bureau, in dit geval Professionele loopbaancoaching van Rozemarijn Dols. Blijkbaar leeft bij veel beoefenaren van het coachvak de behoefte aan professionalisering van een beroepsgroep die sterk groeit maar nog altijd zo vrij is als een vogel. Iedereen die daar zin in heeft, kan morgen een bordje ‘Coachpraktijk’ op z’n deur plakken en beginnen.

Pierre de Winter | 9 juni 2008

In dit praktijkboek voor de loopbaancoach van Rozemarijn Dols staat het allemaal: de intakefase, de verschillende rollen die de coach kan spelen, wanneer door te verwijzen naar de psycholoog, de verschillende thema’s waarmee mensen een loopbaancoach raadplegen en een beschrijving van de ‘toolkit’ die de loopbaancoach ter beschikking staat.

Professionele loopbaancoaching is een overzichtelijk ingedeeld boek dat ook nog eens prima is geschreven (op enkele eindredactionele slordigheden na), in een zakelijke stijl zonder al te veel poespas. Aardig zijn de valkuilen waarvoor Dols haar aspirant-collega’s probeert te waarschuwen.

Zo schijnt een veelvoorkomend verschijnsel in de coachwereld het zogenaamde ‘Moeder Theresa-syndroom’ te zijn. Eigen onverwerkte problematiek wordt daarbij de leidraad om de cliënt te ‘helpen’ op een manier die meer met de dilemma’s van de coach te maken hebben dan met die van de cliënt. Afstand nemen is het devies, zegt Dols, evenals intervisie met vakgenoten. Meer in het algemeen pleit Dols voor professionalisering. En met dit boek levert Rozemarijn Dols aan die doelstelling een mooie bijdrage.

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden