Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Praktijkboek bedrijfsovername - Inzichtelijke routekaart

De verkoop of aankoop van een onderneming is iets dat meestal maar een keer in een ‘ondernemersleven’ voorkomt. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden bij deze strategische en ultieme beslissing? Welke processtappen zijn er te onderkennen en welke aandachtspunten zijn er?

Frank van Kuijck | 30 maart 2023 | 1-2 minuten leestijd

Praktijkboek bedrijfsovernameDe verkoop van een mkb-onderneming – biedt een inzichtelijke routekaart voor de verkoop van een onderneming. De schrijvers: Frits Beunke & Joop Coopmans hebben veel ervaring met de begeleiding van bedrijfsovernames. Ze delen die in hun boek.

Processtappen

Praktijkboek bedrijfsovername  is een overzichtelijk boek met 17 hoofdstukken. De auteurs presenteren de verschillende processtappen van een bedrijfsoverdracht.

Belangrijke fasen hierin zijn:

- Verkoopklaar maken van een bedrijf

- Zoeken naar een overnemende partij

- Wijze van waardering

- Onderhandelen

- Contracteren

- Diverse wettelijke aspecten

- De transactie en financiering hiervan

De auteurs behandelen de processtappen en aandachtspunten die successievelijk zijn te onderkennen. Ze gaan in op zowel de juridische, financiële, fiscale als de bedrijfseconomische aspecten van een overname. Zo ontstaat een duidelijk en overzichtelijk beeld van de stappen in het verkoopklaar maken en afronden van een transactie. Zowel vanuit het perspectief van een verkoper als koper.

Specialisten

In de praktijk is het gebruikelijk dat beide partijen zich laten ondersteunen door specialisten. De noodzaak hiervan is uiteraard sterk afhankelijk van de complexiteit van de transactie. Het praktijkboek bedrijfsovername geeft aan welke vormen van transacties mogelijk zijn.

De schrijvers benadrukken het belang van een goede ondersteuning in de praktijk van overdracht en overname. Zeker omdat er meer komt kijken dan alleen de techniek. Bij de overname van een familiebedrijf spelen ook emotionele aspecten een rol. Zeker bij de onderhandelingen over de waardering en overdracht. Het praktijkhandboek bedrijfsovername gaat hier beperkt op in.

Praktijkboek

Bij bedrijfsovernames is sprake van veel specifiek en vaktechnisch jargon. Beunke en Coopmans zijn er echter in geslaagd om de materie begrijpelijk te houden. Hun praktijkhandboek geeft zicht op de belangrijkste aandachtspunten. De beschrijving van iedere stap is duidelijk en gestructureerd. Specifieke en belangrijke termen zijn opvallend weergegeven en je kunt ze terugzoeken in de index. Mede hierdoor ontstaat een rustig en overzichtelijk geheel, wat je van een praktijkboek mag verwachten. Het boek is kortom een inzichtelijke routekaart bij de verkoop van een onderneming.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden