Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van Prikklok tot Thuiswerken - ‘Een tijdsdocument’

De auteur van ‘Van Prikklok tot Thuiswerken - Arbeidstijden in Nederland’, Ton de Korte, is historicus en organisatieadviseur. En dat is te merken. In zijn vlot geschreven boek geeft hij een overzicht van de ontwikkeling van arbeidstijden.  

Willem de Lange | 10 januari 2023 | 1-2 minuten leestijd

De titel doet vermoeden dat Van Prikklok tot Thuiswerken alleen over de ontwikkelingen in de twintigste eeuw gaat. Dat is niet zo. In het eerste deel van het boek gaat de auteur veel verder terug, zelfs tot het begin van de jaartelling. Zo worden onder meer de Juliaanse en Gregoriaanse kalender behandeld. Zaken die zo vanzelfsprekend voor ons zijn, zoals de lengte van het uur en van het jaar, en het weekend, blijken niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn geweest. Alleen dat al maakt het boek een eye-opener voor iedereen die minder thuis is in deze materie.

Moderne tijd

Vanaf deel 2 komen we in de ‘moderne tijd’. Centraal thema is daarin ‘de strijd om tijd’ tussen arbeid en kapitaal. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw vond die plaats binnen een vast systeem van arbeids- en bedrijfstijden, vanaf de arbeidsduurverkorting van 1984 verschuift het accent naar nieuwe thema’s als flexibilisering en individualisering. Het boek van De Korte geeft daarvan een duidelijk beeld, en dan spreekt vooral de organisatieadviseur, die daar middenin heeft gestaan vanuit zijn adviespraktijk. De verschillen worden steeds groter, tussen sectoren, tussen individuen en zelfs tussen gemeenten. Ook beschrijft De Korte beeldend het ontstaan van nieuwe contractuele relaties. Dat maakt  Van Prikklok tot Thuiswerken een tijdsdocument: arbeidstijden als metafoor voor de ontwikkeling in de arbeid en in de arbeidsverhoudingen in de loop der tijd.

Over Willem de Lange

Willem de Lange is emeritus lector. Voor zijn pensionering was hij onder meer als hoogleraar Organisatiewetenschappen verbonden aan de Universiteit van Tilburg, als lector HRM aan Avans Hogeschool en als wetenschappelijk onderzoeker aan IVA en OSA. Hij is 20 jaar hoofdredacteur geweest van het Tijdschrift voor HRM. Verder is hij publicist op het terrein van HRM.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden