Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Bouwen aan digitaal vertrouwen - ‘Helder inzicht in de wereld van blockchain’

Ons vertrouwen in de rest van de samenleving wordt danig op de proef gesteld. Denk alleen maar aan de bankencrisis uit 2008, data die wordt verkocht door Facebook en vele andere voorbeelden. Maar is ons vertrouwen inderdaad weg? En moeten we bouwen aan vertrouwen, met name digitaal? 

Jan Hoogstra | 21 april 2022 | 3-5 minuten leestijd

De schrijvers van Bouwen aan digitaal vertrouwen, de kracht van cryptocurrencies en blockchaintechnologie vinden van wel. Maarten de Borst en Marijn Romme nemen ons mee in het verleden, het heden en de toekomst van zowel blockchain, vertrouwen als geld.

Zijn blockchain en bitcoins een hype? Of is het juist technologie in ontwikkeling die de oplossing is voor veel problemen die we hebben, met name op het gebied van vertrouwen? Feit is dat blockchain een relatief jonge technologie is. Daarnaast heeft het al veel pieken en dalen gekend, denk alleen maar aan de koers van de bitcoin en het feit dat ook de blockchain gehackt kan worden.

Trusted third parties

We gebruiken veel zogenaamde trusted third parties, die een schakel zijn tussen partijen en die in de loop van de tijd vertrouwen hebben opgebouwd. Denk hierbij aan notarissen en banken. Alhoewel banken sinds de bankencrisis in 2008 niet meer het vertrouwen genieten dat ze vroeger hadden. Onderzoeksbureau Edelman constateert zelfs dat vertrouwen wereldwijd op een dieptepunt verkeert en spreekt van een implosie van vertrouwen. Volgens de schrijvers Maarten de Borst en Marijn Romme moeten we werken aan digitaal vertrouwen. Dit kan door het gebruik van blockchain. Dit hebben ze beschreven in hun boek Bouwen aan digitaal vertrouwen, de kracht van cryptocurrencies en blockchaintechnologie.

Voordat De Borst en Romme ingaan op de inhoud van blockchain beschrijven ze de context. Dit doen ze door enerzijds de digitale wereld te beschrijven en anderzijds de rol van geld. In het hoofdstuk over digitaal kapitaal wordt helder waarom het internet ‘broken’ is, want hoe weet je nou dat de afzender van een bericht daadwerkelijk is wie hij of zij zegt dat men is? Hoe kun je erop vertrouwen dat je ook daadwerkelijk betaald wordt als je iets verkoopt? Daarnaast wordt de rol van geld beschreven, waarbij het hoofdthema is: double spending: oftewel het risico dat je je geld (of andere bezittingen) twee keer uitgeeft, zonder dat dit gedekt wordt door je bezittingen. Door technologie kun je veel kopiëren, waaronder items die een geldelijke waarde vertegenwoordigen.

Perspectief

Hoofdstuk 5 ‘een korte geschiedenis’ voegt wat mij betreft veel waarde toe, het geeft in een tijdslijn de historie van digitalisering, internet en bitcoin aan. Dit begint in 1937 en eindigt op 20 oktober 2021, maar plaatst alles in perspectief en geeft inzicht in hoe we tot dit punt zijn gekomen.

Het grote voordeel van een blockchain is dat die niet onopgemerkt kan worden gewijzigd, de auteurs maken hiervoor een vergelijking met een kaartenhuis: Als je een kaart verwijdert of verandert, dan kan het hele huis instorten, deze aanpassing valt gelijk op. Kaartenhuis kan ook synoniem zijn voor de koers van bitcoin, maar dat terzijde... Overigens ontkrachten de schrijvers later in het boek dat fraude niet mogelijk is, hoewel het wel heel onwaarschijnlijk blijft. De potentiële fraudeur moet gaan minen en daarvoor de benodigde apparatuur aanschaffen.

Anonimiteit

Een ander groot gepercipieerd voordeel is anonimiteit, de verwachting was dat veel criminelen van bitcoin en blockchain gebruiken zouden maken. Dit ontkrachten de schrijvers, anonimiteit is niet geborgd in de reguliere vorm van blockchain en bitcoins. Transacties zijn te herleiden en met goed speurwerk waarschijnlijk ook naar personen/accounts.

Er zijn verschillende vormen van blockchains: publiek, privé, zonder toestemming, met toestemming. Dit kan denk ik toekomst bieden voor blockchain, want de variëteit zorgt dat je blockchaintechnologie gericht kunt inzetten. Een mogelijke toepassing is smart contracts, waarbij de betaling plaatsvindt als aan voorwaarde X is voldaan. Je bent dan wel gelijk alle nuances kwijt in de contracten, maar het is wel duidelijk, er kan na levering niet gesteggeld wordenover de voorwaarden.

Veel potentie

Het boek geeft helder inzicht in de wereld van blockchain, bitcoin, cryptocurrencies en aanverwante technologieën. En is heel goed leesbaar voor iedereen die niet zo thuis is in de wereld van blockchain en bitcoin. De conclusie is dat blockchain de tijd moet krijgen om zich door te ontwikkelen, het is een nog jonge technologie met veel potentie. Dat er veel potentie is, blijkt ook uit het laatste hoofdstuk. Daarin geven De Borst en Romme 100 praktijkvoorbeelden van het gebruik van blockchain. Blockchain is daarmee een bouwsteen voor het herstel van (digitaal) vertrouwen!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden