Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Alles is onder controle - 'Concrete voorbeelden'

De laatste jaren staan bol van de onheilstijdingen. Of het nu gaat om klimaat, CO2 uitstoot, terroristische aanslagen, natuurrampen of een pandemie zoals nu de COVID-19 crisis. Leren we dan niets van het verleden? Zijn crisissen te voorkomen? Of moeten we er maar het beste van zien te maken? 

Frank van Kuijck | 16 november 2021 | 1-2 minuten leestijd

Alles is onder controle! - &9 andere mythes over organiseren in tijden van crisis van Brugghemans, Pieters en Marynissen is gebaseerd op lessen uit de COVID-19 pandemie. De auteurs reflecteren echter ook op andere crisissen uit het verleden.

De kernboodschappen van het boek zijn gebaseerd op een 10-tal mythen. Ik noem er een paar: ‘De kans is klein dat een risico een crisissituatie wordt’, ‘bij een crisis hebben we één sterke leider nodig’ en ‘crisiscommunicatie staat of valt met empathie en transparantie.’ Zo op het oog zijn bovenstaande mythen goede recepten voor het bezweren van een crisis. De auteurs laten zien dat dat op onderdelen schijn is.

Het is zeker goed en verstandig is om je voor te bereiden en te leren van crisissen uit het verleden, zo lezen we in Alles is onder controle! Maar de auteurs geven ook aan dat vele ontwikkelingen en crisissen niet te voorspellen zijn. Daarom moeten we oppassen met een te sjabloonmatige en mathematische aanpak van crisis- of risicomanagement. Het gevaar dat zij hierin zien is dat je dan juist te weinig stilstaat bij het onverwachte. Blijf je verbazen en blijf je verwonderen dus.

De auteurs geven op meerdere plaatsen in het boek aan dat het bij beheersen van en het succesvol omgaan met een crisis met name gaat om onderwerpen als:

  • Hoe veerkrachtig is een organisatie?

  • Hoe robuust is een organisatie: mensen, middelen en systemen?

  • Is een organisatie voldoende in staat om snel te leren en te interveniëren?

  • Op welke manier werken mensen samen en zijn ze in staat om flexibel met veranderende omstandigheden om te gaan?

Alles is onder controle laat zien dat controle een utopie is. De auteurs maken op beeldende wijze en aan de hand van concrete voorbeelden inzichtelijk welke basiseigenschappen een organisatie moet hebben om succesvol met een crisis om te gaan. Ze maken ook duidelijk dat een crisis niet te voorkomen is. Maar het juist de flexibiliteit en weerbaarheid van een organisatie zijn die bepalen of je een crisis overleeft, en of je er sterker uitkomt.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Bert Brugghemans, Stijn Pieters, Hugo Marynissen
Alles is onder controle!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden