Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Aerodynamisch veranderen

Ik werd gevraagd om een recensie te schrijven over 'Aerodynamisch veranderen'. Nadat ik de inleiding had gelezen waarin gesteld wordt dat dit boek een heel nieuwe blik werpt op 2500 jaar veranderen, ging ik de uitdaging graag aan. Dat moet dan toch wel heel bijzonder zijn dat alle inzichten van Kotter, De Caluwe en Jaap Boonstra, maar ook die van Plato en Aristoteles in de prullenbak kunnen en we hele nieuwe manier van veranderen tegemoet gaan zien. Kan Hugo Meijers dat waarmaken?

Jan Jacob Bos | 12 september 2012

'Aerodynamisch veranderen' is pakkend geschreven, een ijverige hommel neemt je aan de hand van sprekende voorbeelden mee door het veranderlandschap zoals we dat afgelopen 2500 jaar hebben gezien. Inderdaad stelt Hugo kritische vragen bij de huidige aanpak van veranderen. Deze kritische vragen kunnen zeker bijdragen aan het verbeteren van veranderingen. Met een flinke dosis humor worden de huidige veranderpersonages op de hak genomen. Waarom kunnen medewerkers bijvoorbeeld niet zelf bedenken hoe ze moeten veranderen, maar kan dat wel voor hen besloten worden? Vervolgens moet hier dan weerstand overwonnen worden. Is het niet veel eenvoudiger om de verandering door de mensen zelf te laten bedenken? Hoewel de rollen soms wel erg gepersifleerd worden om vervolgens te bekritiseerd te worden, is deze verfrissende kijk vooral in grote organisaties wel een erg goede spiegel om vastgeroeste gewoontes aan het licht te brengen. Een andere kritische blik helpt bij het onderzoeken van het nut van de verandering. Gaat het alleen om nieuwe harkjes in de organisatie om een stempel op de verandering te drukken? Leidt verandering inderdaad van A naar Beter, of gaat het van A naar Slechter? De humor, ironie, de luchtigheid van de schrijfstijl, afgewisseld met kritische vragen die vaak juist wel een serieuze toon aanslaan combineren op een uitstekende manier het nuttige en het aangename. Hoewel de heer Meijers ook niet beweert alle oplossingen te hebben (die komen in het volgende deel), vind ik de uitspraak dat dit boek de organisatiewereld op z'n kop zet toch echt wat te ver gaan. Dat neemt niet weg dat het een vermakelijk geschreven boek is waarin de huidige verandermethodieken en de bedenkers daarvan eens aan een kritische blik onderworpen worden. Totdat het volgende deel verschijnt zul je toch de kleuren van De Caluwé of de routes van Boonstra nog eens moeten toepassen voor een geslaagd verandertraject. Eigenlijk past zo'n brutale bewering van Hugo dat we 2500 jaar lang op de verkeerde manier veranderingen aangepakt hebben wel in de stijl van het boek, maar je moet deze uitspraak niet te letterlijk nemen. Wie weet heeft Maya Angelou toch wel een beetje gelijk met haar uitspraak 'Als je geluk hebt, dan kan de fantasie van de één de werkelijkheid van een miljoen anderen veranderen' en weet Hugo de wereld toch op z'n kop te zetten. Ik kijk uit naar het volgende deel! Ik hoop wel dat hij daarin dan met wat meer bewijs komt dat zijn vernieuwde kijk op veranderen ook echt leidt tot meer succes.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden