Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe-boek voor de trainer

Een echt goede trainer worden leert u niet uit een boek, daarvoor moet u vooral veel oefenen. Maar dan wel op de goede manier. Marcolien Huybers houdt u een spiegel voor waarin u niet alleen de buitenkant ziet maar een spiegel waarmee u zowel de binnen- als de buitenkant van uw trainerprestaties onder de loep neemt. Dan blijkt dat 'HOE-boek voor de trainer' misschien geen excellente trainer van u maakt, maar u wel aanwijzingen geeft in de goede richting.

Jan Jacob Bos | 9 augustus 2010

De gebruikelijke theorie over hoe volwassenen leren, het gebruik van verschillende werkvormen en handige tips voor een trainer zult u vinden in bijna alle boeken die gaan over trainen. Marcolien Huybers besteedt in 'HOE-boek voor de trainer' aan deze basis voldoende aandacht om het boek voor iedereen compleet te maken. Zij weet echter ook de meer ongrijpbare zaken helder in kaart te brengen waardoor het boek net een slag dieper gaat en ook voor ervaren trainers nog eye-openers biedt. U kunt als trainer uw best doen om de cursisten tijdens de opleiding de goede dingen te leren. Uiteindelijk zullen de cursisten het geleerde in de praktijk moeten gaan brengen. Hoe zorgt u er als trainer voor dat ze dan met het geleerde aan de slag kunnen? Dit noemt Marcolien Huybers de 'transferbevorderende maatregelen'. Door hier aandacht aan te schenken in zowel het voortraject, tijdens de training als er na zorgt u er als trainer voor dat de leerstof beter beklijft. Als beginnende trainer bent u vaak erg druk met de inhoud - als de inhoud voor u gesneden koek is, zult u meer bezig zijn met de didactiek. Uiteindelijk zult u vooral bezig zijn met de cursisten. Is iedereen betrokken, klopt wat iemand zegt met de non-verbale communicatie die iemand uitstraalt? Als u denkt dat de non-verbale communicatie niet klopt met wat iemand zegt, kunt u er niet van uitgaan dat het inderdaad niet klopt. U zou iemand aardig voor het hoofd kunnen stoten als u het bij het verkeerde eind heeft. Deze situaties kunnen cruciale invloed hebben op de samenwerking in de groep. Huybers helpt u om in deze situaties een optimaal leerresultaat voor de cursisten te bereiken. Marcolien Huybers heeft een compleet boek gemaakt dat helpt vanaf het ontwerpen van de training tot en met de uitvoering en evaluatie. Er zit zeker voldoende diepgang in. Het had echter af en toe wel wat luchtiger gemogen. Sommige hoofdstukken zijn echt taaie kost. Als u de moeite neemt deze hoofdstukken te doorgronden wordt u wel beloond met de pareltjes die schuilgaan achter de tekst. Ik weet zeker dat het uw vaardigheden als trainer zal aanscherpen. Aristoteles zei meer dan tweeduizend jaar geleden al 'Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.' Een beetje hulp van Marcolien Huybers vult deze ervaring goed aan waardoor u nog beter wordt als trainer.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden