Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Solliciteren via LinkedIn

Wie heeft nog niet via zijn LinkedIn-account de contacten met (oud-)collega's, vrienden en klasgenoten hernieuwd? Aaltje Vincent vond mij via LinkedIn nadat van mijn hand een recensie van haar boek 'Jobmarketing' in het blad Management & Literatuur was verschenen. Uit het contact dat daaruit voortvloeide, bood zij mij haar nieuwste werk aan, dat zij publiceerde met auteur Jacco Valkenburg; 'Solliciteren via LinkedIn'.

Peter Bosma | 12 januari 2011 | 2-3 minuten leestijd

Veel professionals zijn inmiddels bekend met LinkedIn en gebruiken dit medium om hun netwerk te onderhouden, lid te zijn van specifieke groepen en interessante onderwerpen te volgen. Wereldwijd zijn er vele miljoenen gebruikersprofielen waarbij het overgrote deel hoger opgeleid is. Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg zijn beide vanuit hun achtergrond, loopbaanprofessional en recruiter, bekend met werving en selectie en het trainen en coachen van werkzoekenden. Mede vanuit die achtergrond schreven publiceerden zij 'Solliciteren via LinkedIn'.

Zelf heb ik via een studiegenoot kennis gemaakt met LinkedIn. Ik werd erop geattendeerd dat het handig en vooral ook leuk is om een account te nemen en zoveel mogelijk connecties te verwerven. Daar blijft het meestal dan ook bij... zo ook bij mij. Je netwerken inzetten ten behoeve van het verwerven van opdrachten en een baan had ik tot dan toe niet aan mijn repertoire toegevoegd.

In feite is 'Solliciteren via LinkedIn' in drie secties te verdelen. In het eerste deel zetten de auteurs de weg die een vacature volgt uiteen te zetten, evenals de systematiek van het werven en selecteren. Een toelichting op sociale netwerken, de kracht ervan en de verschillende methoden die recruiter ter beschikking staan maken het geheel compleet. De volgende twee hoofdstukken wordt vooral gebruikt om de basiswerking van LinkedIn uiteen te zetten. Wanneer u stap voor stap deze wegwijzer volgt, heeft u dit volledig onder de knie. Helder beschreven en toegelicht met voorbeelden, tips en printscreen-afbeeldingen is LinkendIn voor iedereen een eitje.

Het laatste deel gaat verder in op het solliciteren. Een keur aan tips en trucs komen voorbij om de verschillende stappen en keuzes toe te lichten.

Wat mij betreft is 'Solliciteren via LinkedIn' een boek om direct mee aan de slag te gaan. Het is geschikt voor iedereen, zowel voor beginnende als gevorderde gebruikers van LinkedIn. Printscreen-afbeeldingen van onder andere LinkedIn-pagina's ondersteunen de teksten. Van de meeste afbeeldingen valt op dat dit goed lukt. Helaas is er een aantal afbeeldingen waarbij de afdrukkwaliteit te wensen overlaat, zodat deze moeilijk tot niet leesbaar zijn. Nieuwsgierigheid maakt dat ik dan toch wil weten wat er staat.

Regelmatig verwijzen de auteurs naar functies op de website van LinkedIn. Niet altijd was voor mij duidelijk waar ik dan de betreffende functie kan vinden. Zeker als beginnende gebruiker lijkt mij dit lastig. Ik heb gebruikgemaakt van een bekende zoekmachine om uit te vinden waar de functie 'Who's viewed my profile' terug te vinden is. Nu ben ik startklaar. Mijn profiel is up-to-date en heb kenbaar gemaakt dat in ben voor een nieuwe uitdaging. Daar blijft het niet bij. LinkedIn gebruiken om te solliciteren kan prima. Daarnaast blijft het wel flink werken maar ook dat wordt in dit werkboek prima uiteen gezet.

Over Peter Bosma

Peter Bosma is werkzaam als manager in een revalidatiecentrum. Hij is gefascineerd door en gespecialiseerd in de onderwerpen leiderschap en verandermanagement. Tevens is hij werkzaam als geregistreerd supervisor en coach. Hij haalde zijn MBA aan Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden