Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van deskundige naar trainer

'Het mooiste wat je deelnemers te bieden hebt is echtheid.' Dit is één van de uitspraken, die me aanspreekt in het boek van Karin de Galan 'Van deskundige naar trainer'. Karin de Galan traint trainers. In dit boek beantwoordt ze vragen als: 'wat als het angstvallig stil blijft, terwijl jij je best doet om interactie op gang te brengen ....? of 'wat als de groep je gewoon niet wil begrijpen.....?' Het is een boek vol bruikbare tips. Of het nu gaat over ontwerpen, uitvoeren of omgaan met lastige situaties.

Marja Davids | 27 oktober 2008 | 2-3 minuten leestijd

Het lezen van het boek 'Van deskundige naar trainer' door Karin de Galan levert een concrete aanpak op voor het verzorgen van een boeiende training. Een training waar deelnemers iets van leren, blijven opletten en die ze nog leuk vinden ook.

In de eerste twee delen beschrijft De Galan hoe je een training kunt ontwerpen en uitvoeren. En in het derde deel geeft ze tips hoe je het beste om kunt gaan met lastige situaties. De Galan maakt onderscheid tussen een deskundige en een trainer. Een deskundige gaat uit van zijn kennis en wil deze zo effectief mogelijk overbrengen. Een trainer gebruikt kennis ten dienste van de groep. Hij kijkt vooral naar wat de groep nog nodig heeft. De Galan beschrijft hoe je als deskundige het beste kennis aan een groep over kunt dragen in de rol van trainer.

'Van deskundige naar trainer' is geschikt voor iedereen die af en toe een training geeft of dat wil gaan doen. Een praktijktip gaat bijvoorbeeld over de volgorde in het programma. Houd een volgorde aan, die de groep uitdaagt! Want, zo zegt De Galan, een andere aanpak laat hen dingen doen , die ze niet interessant vinden. Alsof de dokter zegt: 'Ik weet wel dat je veel last hebt van die blindedarm, maar ik ga eerst je oren uitspuiten!'

In het deel over de uitvoering van een training kun je lezen, hoe je verschillende werkvormen kunt gebruiken om een beter resultaat te bereiken. Met huis, tuin en keukenvoorbeelden kun je bijvoorbeeld zorgen, dat iedereen begrijpt wat je wilt overbrengen.

Hierop volgt een gedeelte over lastige situaties, die iedereen als trainer herkent. Hoe ga je om met mensen die zitten te fluisteren of deelnemers die tijdens jouw verhaal steeds koffie pakken? Hoe ga je om met de langpraters?...Je haalt ze er meteen uit! Onderbreek ze bijvoorbeeld door hen samen te vatten: 'als ik het goed begrijp zeg je... klopt dat?' 'Van deskundige naar trainer' is praktijkgericht en heel concreet. Het is gemakkelijk leesbaar en bevat geen lange verhalen. De Galan gebruikt bekende cijfervoorbeelden. Bijvoorbeeld de 80/20 regel om je te helpen kiezen wat echt belangrijk is.. En dat je een plan moet beperken tot hoogstens 7 stappen, want we kunnen maar maximaal 7 stappen onthouden.

Gebruik beelden, want mensen onthouden 20% van wat ze horen, 30% van wat ze zien en 50% van wat ze horen en zien. Maar zo zegt De Galan ook : 'Niet alles is uit een boek te halen. Je doet ook dingen op je buikgevoel' En daar ben ik het helemaal mee eens!

Over Marja Davids
Marja Davids is oprichter van Kootsjhuys, een netwerk van professionele coaches. Ze is coach en trainer. Ze verzorgt onder andere praktijkgerichte trainingen voor coaches.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden