Of dit laatste ook zo is kun je je afvragen – maar of de kwaliteit van de intervisiebijeenkomsten goed is, kun je nagaan. En als dat te wensen overlaat, kun je een intervisiecoach inschakelen. Dat dit een duidelijke strategie en aanpak vereist, bewijst 'Intervsiecoaching' van Ger van Doorn en Marijke Lingsma.
Ger van Doorn en Marijke Lingsma zetten in 'Intervisiecoaching' een uitgebreid theoretisch kader neer waarmee iedere coach kan nagaan of hij beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Bovendien laten ze zien welke valkuilen en succesformules je tegen kunt komen dan wel gebruiken.
Hoewel het een stevig theoretisch boek is, geven de vele tips en uitgebreide toelichtingen in schema's en bijlagen genoeg materiaal om mee te nemen naar de praktijk.
Het boek begint met de vraag 'Waarom een boek over intervisiecoaching?' en dat is precies de vraag die ik mezelf ook stelde. Uit het vervolg wordt snel duidelijk dat deze vorm van coaching op een aantal punten wezenlijk verschilt dan de trajecten die je in andere vormen van coaching met één of meerdere coachees doorloopt.
Zoals de auteurs zelf aangeven: 'Diverse mensen maken melding van de paradox van begeleide intervisie. Je kunt de paradox betwisten of jezelf bekwamen in een goede hantering ervan. Dit boek beoogt dat laatste te faciliteren.'
Ger van Doorn en Marijke Lingsma zetten met hun boek 'Intervisiecoaching' een stevig theoretisch raamwerk neer. Alle basisvragen worden behandeld: 'Wat is intervisie', 'welke randvoorwaarden zijn er', 'waar moet een intervisiecoach aan voldoen' zijn enkele voorbeelden.
Dit boek kan je dus om te beginnen helpen om uit te zoeken of je wel genoeg vaardigheden hebt om intervisiecoach te worden. Dat op zich vraagt al om veel zelfreflectie.
De kern van het boek vormt een meer praktische kant: een model om met (beginnende) intervisiegroepen structureel aan de slag te gaan en je eigen begeleiding van die groepen vorm te geven.
Het zogeheten CREA-model. CREA staat voor Collectieve Reflectie & Eigen Actie en is een basismodel dat bestaat uit 7 stappen. Door je intervisanten deze 7 stappen te laten doorlopen en het model tijdens het intervisieproces te hanteren, kun je als intervisiecoach een gestructureerde groep creëren en uiteindelijk zelf uit het proces stappen en de groep zelfstandig verder laten gaan.
Tijdens het doorlopen van het CREA-model zetten de auteurs nog een instrument in: de Case Navigator. Hiermee kun je tijdens het proces de dynamiek in een groep concreet en werkbaar maken. Op die manier leer je een groep niet alleen structureel te werken aan intervisie, maar ook de samenwerking in de groep en het functioneren als individu te ontwikkelen.
Mijn eigen vraag was: wat doe je met al die intervisiegroepen die niet uit leergierigheid zijn samengesteld, maar omdat het moet van de werkgever, organisatie of beroepsvereniging? In dit soort groepen ervaar ik vaak weerstand en terughoudendheid. Lingsma en van Doorn gaan weliswaar uitgebreid in op valkuilen voor zowel de groepsleden, als de intervisiecoach en bieden duidelijke tips en adviezen. Maar ze gaan daarbij wel uit van een welwillende groep, en dat is jammer.
'Intervisiecoaching' is kortom een breed theorieboek met veel praktische tips en vertrekpunten, en hoe je die inkleurt is aan de individuele coach. Zelf zal ik regelmatig nog even teruggrijpen naar dit boek en de vele ideeën die erin staan.
Over Marjolein Boeren-Hermans
Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.