Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Cloud Computing

Een boek met als titel 'Cloud computing' loopt het risico bij het verkeerde publiek terecht te komen. Het boek van Jeroen Horlings lijkt zo op het eerste gezicht misschien voor de hardcore ICT-er bestemd. Dat is zeker niet het geval. Het boek is juist zeer geschikt voor de manager of adviseur die op zoek is naar basiskennis over deze nieuwe manier van werken. Basiskennis van ICT is wel nodig om het boek te kunnen doorgronden, maar dat is tegenwoordig voor de gemiddelde manager vaak niet meer zo'n groot probleem.

Joost van Driessen | 20 september 2011 | 2-3 minuten leestijd

De opbouw van 'Cloud computing' is erg overzichtelijk. Na een uitgebreide inleiding behandelt de schrijver de voordelen en nadelen van cloud computing. Daarna komen huidige clouddiensten voor consumenten en voor zakelijke toepassing aan bod. De link met het nieuwe werken wordt gelegd, evenals een goed overzicht van wetgeving, beveiligingsaspecten en gelukkig ook de onmisbare uitleg van een aantal afkortingen als SaaS, PaaS, IaaS en VDI.

Cloud computing is de verschuiving van rekencapaciteit van het eigen datacenter naar een datacenter in 'the cloud'. Dat wil zeggen dat je niet zelf meer de servers beheert die je applicaties en data bevatten, maar dit laat doen door een extern bedrijf buiten het hek van de eigen onderneming.

Horlings koppelt hier ook gelijk virtualisatie van het datacenter aan vast. De werkplek van een gebruiker verandert hierdoor in een 'domme terminal', want al het zware werk gebeurt buiten de poort. Strikt genomen niks nieuws. De eerste computers werkten op een vergelijkbare manier met een centraal mainframe en domme terminals. Alleen heeft die domme terminal nu ook een muis en het ziet er heel wat gelikter uit dan de 'groene buizen' van vroeger. Horlings gaat ook in op het nieuwe werken.

Terecht merkt hij op dat cloud computing een enorme enabler is voor het nieuwe werken. Veel bedrijven die experimenteerden met tele- en thuiswerken, kregen te maken met moeilijke beveiligingskwesties (of inbraken). Voor cloud computing maakt het niet uit waar je zit. Je kunt tijd- en plaatsonafhankelijk werken in de cloud. Opvallend genoeg is ook in de cloud de beveiliging het meest genoemde zorgpunt. Voor de cloud komt daar ook de angst bij om cruciale zaken als systeembeheer uit handen te geven aan derden, waar je in het meest extreme geval alleen via de rechter invloed op kan uitoefenen. Voor degenen die twijfelen aan het gebruik van de internetcloud, komt ook de private cloud aan bod. Het boek sluit af met een aantal praktijkvoorbeelden van bedrijven die de stap al hebben gemaakt.

Wat opvalt is dat het niet allemaal van die snelle sexy bedrijven zijn die 'om zijn'. Ook de meer gevestigde orde zoals een pakketbezorger, enkele scholen en een overheidsorgaan hebben nut of zelfs noodzaak gezien. 'Cloud computing' is een zeer actueel boek (met veel voorbeelden uit begin 2011). Dat heeft als risico dat de concrete voorbeelden en diensten die in het boek genoemd worden, snel achterhaald kunnen zijn. Of dat erg is moet de tijd uitwijzen. Ik denk dat de kans groot is dat de cloud-technologie de hype voorbij is en dat de genoemde voorbeelden ook over enkele jaren nog goed herkenbaar zijn.

Weer een paar jaar later zal het boek overbodig zijn, want ik verwacht dat werken in de cloud dan gemeengoed is geworden. Hopelijk heeft het boek in die tijd een hoop mensen geholpen met het zetten van de eerste stappen. De trend is onontkoombaar, dus lees het boek van Horlings om mee te kunnen praten.

Over Joost van Driessen

Joost van Driessen is manager bij het Ministerie van Defensie. Hij is afgestudeerd in de informatica aan de Universiteit Leiden en deed zijn MBA-opleiding bij de Business School Nederland. Zijn werkterrein bevindt zich op het grensvlak waar organisatie en informatie elkaar raken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden